Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

54. rész – Szegény anya

Ettől, mármint hogy anya rendel a Tescótól, Putyi néni jól megsértődött, hogy ő már semmire se jó. Aztán nem telefonált, és nem is jött Papikára vigyázni. Persze lehet, hogy Putyi bácsi tiltotta meg neki, hogy átjöjjön, nehogy elkapja.

Mindegy. Anya rosszul volt, szédelgett, és borzalmasan fájt a feje. Azt mondta, nem lázas, de szerintem lázas is, mert olyan gyanúsan csillog a szeme.

  • Mivanmivanmivan? – kérdezte Papika kint a nappaliban, mert nem engedtük be anyához, nehogy elkapja a kovidot.

Bár szerintem már rég elkapta, meg mi is Julcsival, sőt Putyi néni is, tőle meg Putyi bácsi. Meg Börni. Nem tudom, a kutyák is elkapják-e.

Anya csak negyven éves, Putyi bácsiék viszont már bőven… hány évesek is lehetnek? Az öregeket borzasztó nehéz megkülönböztetni, mármint hogy hány évesek. Szerintem vannak vagy hetven.

  • Egy fenéket – mondta erre Julcsi, pedig tudja, hogy anyát idegesíti, ha nem beszélünk rendesen.

Mármint úgy, mint a műveltek. De én mitől lennék művelt? A János vitéztől? Hiszen tele van olyan szavakkal, amiket életembe se hallottam. És Terka se magyaráz el mindet, mert akkor csak állandóan magyarázni kéne neki. Ami nem rossz ötlet. Legalább nem íratna tézét.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Székesfehérvár Széchenyi Gyógyszertár

2021.04.10-n látogatott el kolléganőnk Székesfehérváron a Széchenyi Gyógyszertárba. A gyógyszertári dolgozók, ebben a járványhelyzetben különösen elfoglaltak, ezért szombat délelőtt került sor a szakmafejlesztési látogatásra. A kontaktmenedzser, az előre elkészült tájékoztató anyaggal mutatta be a gyógyszertár dolgozói számára az INDA I. és az INDA II. projekt demenciával kapcsolatos tevékenységét. Beszélt azokról az innovatív projektekről, melyek megvalósultak a pályázat során.  A gyógyszertár egy lakótelep közepén helyezkedik el és ez is meghatározza az ügyfélkörét. Elmondták, hogy sok idős emberrel találkoznak nap, mint nap, akik időnként furcsán, zavartan viselkednek. Tapasztalják, hogy van, aki túl gyakran vásárolja ugyanazt a hatóanyagú gyógyszert. Ilyenkor próbálnak segíteni, tájékoztatást adni.

A demencia barát gyógyszertárhoz való kapcsolódás tekintetében elmondták, hogy szükség lenne felkészülésre, szakmai képzéseken való részvételre. Akadályként az időhiányt jelölték meg. A dolgozók részéről a pozitív hozzáállás megvan.