Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

53. rész – Megint egy mennykő

Még egy-két napig nem lett volna szabad Papikának azon az oldalon rágni, ahonnét kihúzták a fogát, de ezt hiába magyaráztuk neki, suttyomba mindig ráharapott, vagy inkább elfelejtette, aztán meg kiabált, hogy fáj. Más baj pár hétig nem történt. Még Julcsi is normálisan viselkedett. De én nem tudom, mitől van ez (valamit biztosan rosszul csinálunk), most is beütött a mennykő. Mármint belénk, családilag. Mert anya kovidos lett. Az ablakban mindenkit leteszteltek, és kiderült. És sírt, és teljesen elkeseredett. Karanténba kellett mennünk. A kiskapura kiraktak egy táblát, hogy hatósági karantén. Minek következtében Putyi néni telefonált, hogy kint áll az utcán, mit vásároljon.

Én vettem fel a telót, mert anya a változatosság kedvéért sírt.

  • Csókolom – mondtam behízelgő hangon –, azt hiszem, nekünk csak négy tábla Milka…

Itt tartottam, amikor Anya mégis inkább abbahagyta a sírást, és kikapta a kezemből a telót. Nagyon udvariatlan mozdulat volt. Jól meg is sértődtem. Aztán azt mondta Putyi néninek, hogy majd neten rendel, köszöni szépen, ne fáradjon.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Külvárosi Patika Mór

Kontaktmenedzserünk 2021.04.13-n Móron, a Külvárosi patikát kereste fel. A gyógyszertárról tudni kell, hogy 24 órás nyitva tartással működik, a lakosság szolgálatában. A gyógyszertár vezetője és két munkatársa fogadta kolléganőnket. Érdeklődve hallgatták az INDA I. és INDA II. projekt tevékenységéről szóló bemutató előadást. A beszélgetésből kiderült, hogy még nem ismerték az INDA tevékenységét, most hallottak róla először.

Hasznosnak gondolják a demencia barát gyógyszertárak létrehozását. Véleményük szerint lehetőség nyílna arra, hogy a demencia időben diagnosztizálva legyen és a korai kezelési lehetőségek is megtörténjenek. Fontos lenne, hogy a betegek sokáig megőrizzék megszokott életvitelüket. Javasolták, hogy az elkészült kisfilmek (Koltai Róbert főszereplésével) a televízióban legyenek vetítve, mert az nagyban hozzájárulna a társadalom figyelmének felkeltéséhez.