Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

52. rész – A tanácstalanság netovábbja

Amikor Júlia elmesélte nekem a történetet, tanácstalanul tártam szét a kezem.

  • És most mi van? – kérdeztem.
  • Rácsos ágyba tették szegénykét. Lehet, hogy nem kell műteni, szét tudják porlasztani az epéjében a követ… és akkor egy-két nap, vagy talán annyi sem, és hazavihetem. Ha műteni kell, akkor nem tudom…

Csak néztünk egymásra, és fogalmunk se volt, mit tegyünk. Ha mégis műteni kell, nem tudjuk, Gabika beleegyezése elegendő-e. És ha nemet mond? Az vajon elfogadható? Beszámítható egyáltalán? Megérti, hogy mihez kérik a beleegyezését?

Felhívtam Elizát, hogy tájékoztassam. Nagyon megijedt, jajgatott, hogy nem lett volna szabad itt hagynia az anyját. Megnyugtattam, hogy ha itt lenne, se volna megoldva semmi. Fő, hogy távolítsák el a követ az epéjéből, és visszatérhessen a megszokott környezetébe. Kész csoda, hogy nem romlott jelentősen az állapota azzal a sok hercehurcával, oda-vissza utazásokkal. (Ha ugyan nem romlott… Én ezt nem tudom megállapítani. A szakorvos meg, akihez Eliza utazás előtt elvitte, visszatérte után morcosan csak annyit mondott, hogy ő megmondta, hogy ne vigyék el. Ezzel persze nem voltunk kisegítve.)

Elérkezhet a pillanat, amikor gondnokság alá (”gyámság alá”) kell helyezni a beteget. Vannak ilyen eljárás lebonyolítására szakosodott ügyvédek, akiknek a segítségével meg tudjuk óvni a betegünket attól, hogy bárki is visszaéljen a helyzetével. Akkor jó elindítani az eljárást, amikor a beteg még képes döntéseket hozni a jövőjét illetően. Segítséget nyújthatnak az Életvégi Tervezés Alapítvány munkatársai is.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

DIÓ beszámoló 2020. 02. 20. Hajdúböszörmény

„Az otthoni ápolás-gondozás lehetőségeinek megteremtése, lehetőségek”

Hajdúböszörményben is a DIÓ résztvevői nagyon várták a találkozót. Ezen a találkozón is bemutatásra kerültek különböző típusú és méretű inkontinenciatermék/Tena pants, Tena slip, Tena flex, Tena for man/, Tena nedves sapka, Tena nedves kesztyű, Tena fürdető hab, Tena nedves törlő, valamint párnavédő huzat, matracvédő lepedő, betegcsúsztató lepedő. Ezeknek a termékeknek a szakszerű használatát fontos bemutatni és fontos róla beszélni, hiszen a helytelen használatuk különböző szövődmények kialakulásához vezethet.

A segédeszközök használatáról, biztonsági szempontokról volt szó illetve a felírtatás, a kihordási idő, a generáljavítás lehetőségéről. A résztvevőknél kérdésként merült fel a szakorvosi javaslatok érvényessége.

Hajdúböszörményben is bemutatásra került a nadrágpelenka szakszerű kibontása, a beteg alá helyezés előtti fontos tevékenységek /kivétel után kályhacső jelleg kialakítása és nem rázása, védőszárny fontossága, indikátorcsík haszna és jelentősége/. A résztvevők elmondták, hogy nagyon jó lett volna, ha már régebben is lettek volna információk a szakszerű felhelyezésről. Eddig úgy végezték, mintha „kisgyerekre” adták volna a pelenkát, s emiatt igen sok „baleset” fordult elő. Többek között a nedves sapka és a nedves kesztyű, csípővédő nadrág is bemutatásra került.

A kezdő játéknak köszönhetően olyan résztvevők is elkezdtek egymással beszélgetni, akik eddig ezt nem tették meg. Szívesen játszottak és jókat nevettek, főleg akkor, amikor kiderült, hogy vannak olyanok hónapok, amelyek „üresen” maradtak.

A találkozó végén a résztvevők ismételten elmondták, hogy nagyon hasznosnak tartották a foglalkozást, nagyon jó volt a pelenkázás bemutatása és az ahhoz fűződő egyéb információk, valamint a csípővédő nadrágról adott tájékoztató is. Két résztvevő azt mondta, hogy ők a következő napon elmennek a gyógyászati segédeszköz boltba és megrendelik a nedves sapkát, valamint a csípővédő nadrágot.