Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

51. rész – Merni, vagy nem merni

Bizonyos helyzetekben az ember tényleg azt se tudja, fiú-e vagy lány. Így voltam én is a fogorvos ajtajában. Papika félresöpört, mint valami felesleges lomot, az ajtóból, és kicsörtetett. Persze szegényke arra valahogy nem emlékezett, hogy a kis váróban ott van anya meg Julcsi. Anya abban a pillanatban megértette a helyzetet, de engem ő is bent felejtett. Mert Papika után gyorsan becsapta az ajtót. Nyilván, hogy minél előbb eltűnjenek.

  • Hát, nahát… izé… – nyöszörögtem én odabent, és éreztem, hogy kínos vigyor ül az arcomra. – Nahát, bocsika…

A fogorvos, becsületére legyen mondva, nem öntötte ki rám a dühét, hanem kedvesen, jelbeszéddel értésemre adta, hogy üljek be a székbe. No, ebben a pillanatban volt az, hogy nem tudtam, fiú vagyok-e vagy lány. Nem mertem beülni a székbe, de nem mertem megmondani neki, hogy nem merek beülni. Mert azért már láttam a tévében egy-két dolgot, és tudtam, hogy ilyenkor az jön, hogy a fogorvos a fúróval, vagy nem is, mindegy, hogy mivel, de elteszi láb alól a pácienst.

  • Gyere, legalább megnézem, hogy nincs-e lyukas fogad – mondta ekkor a komor fogorvos, és elmosolyodott.

De ez engem nem hatott meg. Én halálra váltam, és mindenféléket képzeltem.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Hajdú Gyógyszertár, Hajdúböszörmény

Dr. Császi József vezető gyógyszerész fogadta kolléganőnket 2021.04.14-n a „Hajdúk fővárosában”, Hajdúböszörményben, a Hajdú- Gyógyszertárban. A gyógyszertár vezetője számára maga az INDA projekt nem volt ismeretlen. Ő is részt vett a „Szakmacsoportok Alprogram” keretében megvalósult „Műhelymunkában”. Ezért már ismerte a program célját és az elérni kívánt szakmai-társadalmi közeget. Munkatársai is hallottak a projektünkről, így várakozással teli kíváncsisággal fogadták a kontaktmenedzsert. Az érzékenyítő disszemináció bemutatását követően hasznos és eredményes szakmai beszélgetés alakult ki. A vezető gyógyszerész és munkatársai véleménye, hogy szükséges lenne a szakemberek továbbképzése a demencia témakörében. Kellő felkészülést követően szívesen adnak tanácsot a demenciával élő személyeket gondozó hozzátartozóknak.