Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

50. rész – A fogorvosnál

Újabb cataflámmal csillapult a fogfájása, és reggel egész vidoran ébredt. Anya elvitt minket – Papikát, Julcsit meg engem – kocsival a fogorvoshoz. Persze zárva volt a kertkapu. Őszintén szólva magamba roskadtam, ahogy elképzeltem, amint órákig ténfergünk a kis zsákutcában, nem merünk eltávolodni, hogy ha kinyílik a kapu, ott teremjünk, és jól halálra ijesszük a dokit.

De a doki csak tíz óra felé slattyogott ki a házából, és amikor látta, hogy ott tömörülünk a kertkapujánál, nem rémült halálra, hanem dühös lett.

  • Időpontot kellett volna kérni! – röffentette oda, mintha mi azt nem tudnánk.

Papika közel ment a dokihoz, aki nem tudta, kivel áll szemben. Mi tudtuk. A doki tovább kekeckedett.

  • Nem lehet csak úgy idejönni!
  • De fáj a fogam – nyögte Papika. – Úgyhogy lehet.

A doki csak meregette a szemét, és nem tudott mit válaszolni.

  • Na jó… Tessék bejönni – mondta végül, de olyan hangon, hogy én biztos nem ültem volna be a keze alá a fogorvosi székbe.

Papika viszont beült, de rögtön meg is bánta, és ki akart kászálódni a rugós székből.

  • Mégse fáj! – mondta, és megfogta a doki csuklóját, amikor az a nyaka köré akarta tekerni a kis partedlit. – Nem fáj, és kész.

Mi szinte fel se fogtuk, mit akar, és már az ajtónál termett.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Hajdúböszörmény EFI, az egészségvédő klubok gyűl helye

Kontaktmenedzserünk 2021.04.07-n Hajdúböszörmény EFI Irodában járt, az INDA II. Projekt keretében összeállított disszeminációs anyaggal.  Az iroda vezetője és az ott dolgozó gyógytornász érdeklődve hallgatta a tájékoztatót. A beszélgetés során több, a demenciával kapcsolatos kérdést megfogalmaztak. Kíváncsiak voltak a demencia előfordulásra, különös tekintettel a korosztálybeli megoszlásra, a kockázati tényezőkre és a megelőzés lehetőségeire. Az EFI iroda sok klubot működtet. A kolléganők úgy látják, hogy hasznosan tudnák alkalmazni az INDA projekt termékeit, a honlapon található szakmai anyagokat a klubfoglalkozások során. Számukra is hasznos információkkal találkoztak. Az INDA programhoz való kapcsolódást főleg online módon, szóróanyagok terjesztése útján illetve a modern kommunikációs csatornákon keresztül látják megvalósíthatónak.