Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

5. rész – Félresikló tájékozódás

Jobban fel kellett volna készülnöm Gabika (a szomszédasszonyom) lányából…

Gabika lányának az élete ugyanis a férje, valamint közös gyerekeik, az ikrek, és a férj előző házasságából hozott fiúcska ellátása körül forgott. Családján kívül Eliza erejéből és érdeklődéséből az égvilágon semmi másra nem futotta. Idefelé elolvasott egy könyvet a demenciáról – annak alapján, amit a levelemben írtam neki, diagnosztizálta az édesanyja betegségét! –, illetve az okos telefonján begyűjtötte a tünetekről többé-kevésbé (inkább kevésbé) megbízható információkat. Megjegyeztem, valószínűleg nem az Internet a legmegbízhatóbb forrás, ám ő nem osztotta az aggályaimat. Abba végül kénytelen-kelletlen beleegyezett, hogy az első útjuknak a családorvoshoz kell vezetnie, aki aztán a tünetek alapján beutalja az édesanyját a megfelelő szakrendelőbe, vagy a legközelebbi kórház neurológiai osztályának ambuláns rendelésére. Ez a javaslatom egészen letaglózta Elizát. Szemmel láthatóan rettegett a gondolatra, hogy a minimálisnál több időt kell itt töltenie ahhoz, hogy hazaindulhasson az édesanyjával.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

A DEMENCIA INFORMÁCIÓS ÓRÁK (rövidítve DIÓ) a Katolikus Szeretetszolgálat, illetve konzorciumi partnerei: a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, valamint a hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idősek Otthona szervezésében. A képzésre főként a demenciával élő családtagjukat az otthonukban ápoló érdeklődőket várták Győrben, Székesfehérváron, Csákváron, Jászberényben, Tiszaalpáron és Hajdúböszörményben. A Demencia Információs Órákon első alkalommal arról van szó, hogy milyen nehéz helyzetben vannak azok a családok, akiknek a környezetében demenciával élő beteg él. Erős hangsúly tevődik az én-védelemre, „Aki ápol, saját magát is ápolnia kell”címmel illetve „A családi szerepek, átalakult kapcsolatrendszerekre” a demenciával élő háztartásokban.