Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

49. rész – És azután mi lesz?

Júlia taxin szállította Gabikát a kórházba. Arra nem gondolt, hogy a kórház hatalmas területen fekszik, és több száz métert kell gyalogolniuk, mire megtalálják az épületet. Gabikának kiújultak a fájdalmai, siránkozva vonszolta magát, Júlia cipelte a cuccokat, és próbálta Gabikát haladásra bírni. Végre odaértek. A nővér leültette őket a folyosón.

  • Tessék várni, kérem – mondta, és eltűnt.

Amikor ismét megjelent, beirányította Gabikát egy betegszobába, hogy pakoljon ki, aztán várjon, amíg leveszik a vért, és bekísérik az ultrahangra. Gabika magába roskadt. Nem értette, és nem tudta megjegyezni, amit a nővér mondott.

  • Kérem szépen, a hölgy demens. Kérem, nekem is mondja el, mit kell tennie – lépett a nővér elé Júlia.
  • És azután? Mármint azután, hogy maga hazament, mit csináljak vele?

Júlia csak nézett rá.

A nővér szavak nélkül is megértette. Legyintett, és otthagyta őket.

  • Biztosan éjszakás volt, eszét sem tudja a fáradtságtól – gondolta elnézően az erdélyi asszony.

Összehajtogatható, kemény papíron legyenek mindig a betegnél az adatai. Ez akár egy utcai elesésnél vagy kórházba szállításnál nagyon megkönnyíti az egészségügyiek dolgát, és elkerülhető lesz, hogy például magára maradjon a beteg, aki már állandó felügyeletet kíván. Fel kell sorolni a beteg adatain kívül (név, születési hely és idő, lakcím stb.) a gyógyszereket, amelyeket szed, és azok adagolását, a beteg tajszámát, a gondozó nevét és elérhetőségét, valamint, ha gondnokság alatt van, az azzal kapcsolatos adatokat. Ez utóbbi azért fontos, hogy tudni lehessen, jogilag elfogadható-e pl. a műtétbe való beleegyezése.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

A projekt keretében megvalósult a Lokális Interprofesszionális Protokoll (LIP) szakmai műhelymunkája, három helyszínen (Győr, Székesfehérvár, Hajdúböszörmény).

A székesfehérvári szakmai műhelymunkán az alapellátások kapcsán a szakmai műhelymunka során megfogalmazódott az alábbi felvetés, javaslat:

  • A pszichiáter szakorvos a demencia megállapítását, súlyossági fokának megítélését, betegség-kilátásait szakorvosi vizsgálat keretein belül tudná elvégezni.
  • A Család-és gyermekjóléti Szolgálat lehetőségei az EFI-vel való együttműködésben: információ nyújtás a saját klienskörnek az EFI szolgáltatásairól, plakátok, szóróanyagok kihelyezése, EFI szakembereinek meghívása szakmaközi megbeszélésre, személyes kapcsolatok építése
  • az adott esetben is a családtagok és az érintett beteg tájékoztatása, szükség szerint az első alkalom megszervezésében segítségnyújtás, amennyiben az idős igényli személyes elkísérése az EFI irodába
  • fontosnak tartják EFI és az idős korosztály kommunikációját, életmódváltó programok megvalósítását, betegklubok kialakítását, a háziorvosok által végzendő szűrővizsgálatokon való lakossági részvételt ösztönző, motiváló programok koordinálását.
  • mindenképpen kiemelt jelentőségű lenne, hogy a háziorvosokkal az EFI munkatársai kapcsolatot tartsanak, kommunikáljanak.