Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

49. rész – Bonyodalom

Papikával egyre nehezebb az élet. Virágné azóta is kereste a telefonját, a kertet többször átkutattuk érte, de mivel világos lett, hogy nincs meg, Virágné elmaradt. Anyának ez borzasztóan kínos volt, minden áron venni akart neki egyet. Putyiné szerint hagyjuk a francba az egészet, az iphonok iszonyatosan drágák, és különben is, csak Virágné állítja, hogy iphon volt, az ugyanúgy néz ki, mint a többi okos. Szegény anyának már tényleg csak ez hiányzott!

Szerencsére közben kitört az őszi szünet, Julcsi is, én is otthon maradtunk. El kell ismernem, hogy Julcsi sokat javult, mert békésen el tudtuk osztani az „ügyeletet”, ahogy nyáron: délelőtt ő, délután én. Anya meg főzött, amikor hazajött. Addigra, késő délután-estefelé Papika is elfáradt, sokat bóbiskolt. Egyszer viszont ebéd után Papikának fájni kezdett a foga. Adtam neki gyorsan egy cataflámot, mert anya is azt vett be, amikor fájt a foga. Csakhogy éjszaka kellős közepén, amikor a fájdalomcsillapító hatása elmúlt,  Papika kiporoszkált a szobájából, és hangosan jajgatva betántorgott anyáékhoz. Anya riadtan ébredt, hogy mi van.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Petz Aladár Oktató Kórház EFI, Győr

Kolléganőnk 2021.04.29-n érkezett meg Győrben a Petz Aladár Oktató Kórház EFI irodájába. Az egészségügyi intézmény, megyei kórház lévén igen látogatott, ezért az EFI iroda egy előnyös helyszín lehet az INDA projekt céljainak megvalósítására, az ismeretek széles körben való terjesztésére. Kontaktmenedzserünk bemutatta az INDA I., II. projekt tevékenységét, termékeit és eredményeit. Felhívta a résztvevő kolléga figyelmét az EFI iroda dolgozóinak fontos szerepére a demencia jeleinek minél korábbi felismerésében. Az EFI munkatárs, a projekt keretében született kiadványokat nagyon hasznosnak találta. Fontosnak tartja a családok, különösen a fiatalok érzékenyítését. A jövőbeni kapcsolódási pontokat, közös szakmai programok szervezésében látja. Fontosnak gondolja a kiadványok eljuttatását a megcélzott korcsoport felé.  A szakmaközi együttműködés akadályának a területen dolgozók leterheltségét látja.