Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

47. rész – Az új asszony

Nem csalódtunk az erdélyi asszonyban. Kissé túl akkurátus volt ugyan, és ha valamit elkezdett pucolni, azt semmi pénzért nem hagyta abba, bármi ötlettel állt is elő Gabika, de mást nem lehetett a szemére vetni. Az első héten csupán egyszer fordult elő, hogy Gabika kijátszotta a figyelmét, és halkan kiosont a házból, de Júliának feltűnt a hirtelen nagy csend, kiszaladt az utcára, utolérte és kedvesen rábeszélte Gabikát, hogy menjenek együtt haza. Így találkoztam kettejükkel az utcán.

  • Pedig figyeltem, tetszik tudni, de még nincs a vérembe, hogy az ajtót bezárjam – mentegetőzött. – Nálunk, Brassóba is zárni kell mindent, de nekem az is furcsa. Itt meg pláne! Igen bánt…
  • Mindegy, fő, hogy észrevette. Amúgy minden rendben van? Hogy viselkedik Gabika?
  • Ó, az egy drága asszony, higgye el, semmi baj nincs vele. Délután fölolvasok neki a 77 magyar népmeséből…

Pont abból? – tettem föl magamban a kérdést, a boszorkányokra meg a varázslásokra, meg mindenféle nyakatekert helyzetre gondoltam, nem zavarják-e meg szegény Gabika agyát.

  • Persze ha baj, akkor nem – tette hozzá gyorsan Júlia –, de én igen vonzódok ezekhöz, azért…
  • Majd nézek otthon valami mást, jó?

A gondozónak nem csak a tisztálkodás, az étkezés, a gyógyszerelés részleteit kell alaposan végiggondolnia (s ha szükséges, szakember vagy egyéb tapasztalt gondozó tanácsát is kikérni), majd úgy irányítani a demenciával élő személy mindennapjait, ahogy azt az ő aktuális állapota megengedi, hanem a beteg lelki-szellemi képességeivel is igyekeznie kell tisztába jönni. Ha olyan elfoglaltságot javasol neki, amelyet már nem képes elvégezni, az felbosszanthatja, kudarcélményt okoz neki. Utána időbe telik visszaállítani a kiegyensúlyozott kapcsolatot.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Beszámoló a Székesfehérváron tartott DIÓ foglalkozásról

  1. február

A téma feldolgozását segítették a projektasszisztensek, akik munkájukból adódóan sokkal több ismerettel és tapasztalattal rendelkeznek az ápolás, gondozás tekintetében. A foglalkozás vezetésének nagy részét is ők végezték. Az anyagrész megfelelő feldolgozása nagyon nagy segítséget jelenthet a résztvevőknek az otthoni ápolásban.

A témakör által javasolt technikák, praktikák a már ágyhoz kötött, valószínűleg a harmadik stádiumban lévő demenciával élő beteg ellátásához adnak segítséget. Ezen túl fontosnak tartjuk azt is, hogy elmondjuk a hozzátartozóknak, hogy a különböző szakaszokban mindig más a feladat a tárgyi feltételek biztosítása tekintetében is. Pl, Középsúlyos stádiumban még fennjáró, akár a lakást is elhagyja, de mozgása már bizonytalanná válhat. (Kapaszkodók felszerelése, éjszakára leesés gátló az ágyhoz, wc magasító stb.)

Inkontinencia

Fontos, hogy beszéljünk kicsit többet az életkori szocializációból adódóan, a vizelet és székletürítés kapcsán kialakult taburól. Ez fontos ahhoz, hogy a hozzátartozó megértse, hogy az esetleges ruhaneműk eldugdosása, az inkontinencia eltitkolása nem neki szól, hanem a helyzetnek.

Tisztálkodás

Az anyagban szereplő információkon túl az is fontos, hogy megmutassuk a hozzátartozónak, hogy a tisztálkodáshoz kötődő tevékenység végzése lehetőséget biztosít a hozzátartozó mentális gondozására is. Ezeket a tevékenységeket csak úgy lehet elvégezni, hogy testi kontaktust alakítunk ki a hozzátartozóval, ami már egyfajta bensőséges, intim kapcsolat, ezt kell kiegészíteni kommunikációval, esetlegesen gyerekkori emlékek felidézésével – amikor Te fürdettél, fésülted a hajamat stb. Így könnyebb mindkét fél számára elfogadni a kialakult helyzetet.