Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

47. rész – Ahol nincs, ott ne keress

Julcsinak csurgott a könnye, legalábbis törölgette, én meg a hasamat fogtam, mert már fájt. De aztán olyan csend lett odakint a nappaliban, hogy hirtelen mind a ketten megijedtünk, nem történt-e baj. Rohantunk kifelé. Senki. Aztán megláttuk Papikát meg Virágnét, hogy odakint sétálnak a kertben. De! És itt jön a de! Virágné hadonászva magyarázott valamit Papikának, aki viszont mindenre csak csóválta a fejét. Hogy nem.

Kiszaladtam hozzájuk.

  • Valami gond van? – kérdeztem Papikát, de ő csak csóválta a fejét.
  • Hát már hogyne volna! – csattant Virágné hangja. – Méghogy nincs! Nem adja vissza a telefonomat a kedves nagypapa… izé.
  • Nincs meg – mondta Papika röviden.
  • Hát hol van? – fordultam Virágnéhoz.
  • Azt én nem tudom. Mire felocsúdtam, és kijöttem a kedves nagypapa után, már nem volt itt. Mármint a telefon. A földön, ahová esett. Nem volt ott.
  • Nem baj – mondta Papika röviden, és én láttam, hogy nincs mese. – Ha nincs, hát nincs.
  • De hiszen az egy százötvenezer forintos iphon!
  • Nem baj.
  • De baj, kedves… izé.
  • Ő Papika. Nem izé – mondtam szigorúan.

Muszáj volt szigorúnak lennem, mert mindig rám akart jönni a röhögés.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Aranyhajó Patika Győr

Győri kontaktmenedzserünk 2021.04.14-n tett szakmafejlesztési látogatást a Győr belvárosában lévő Aranyhajó Patikában. A forgalmas, központi hely a projektünk számára is fontos lehet, hiszen így nagyobb lehetőség van a pályázatunk céljainak megismertetésére, a demencia barát patika megvalósítására. A gyógyszertár vezetője bemutatta a szakmai munkájukat, a gyógyszertár működését. Ennek ismeretében folytatták a találkozó témájának átbeszélését. Kolléganőnk beszélt az INDA projekt lényegéről, kiemelve a gyógyszertárakkal történő együttműködést. Kifejezett érdeklődést mutattak a kiadványok irányt. A gyógyszertár munkatársai úgy gondolják, hogy együtt tudnak működni a társszakmákkal a demencia gondozás terén. A patikában több olyan gyakran visszatérő vásárló van, akiknek a viselkedésében, egészségi állapotában történő változást az ott dolgozók nyomon tudják követni. Úgy látják, hogy a klienseik körében van igény a demencia kapcsán tanácsadásra, segítségre. Ugyanakkor megemlítették a nagy forgalom miatti időhiányt.

Szívesen csatlakoznának a demencia barát gyógyszertár rendszeréhez.