Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

46. rész – Van ilyen?

Katka kedvesen betessékelt. Hirtelen gyanús lett, vajon miért ilyen kedves és nyugodt?

  • Ne is kérdezd – előzött meg. – Ahogy hazaértem, tudod, onnét, de hiszen tudod, együtt voltunk ott, annál a doktornál, Tamás már itthon volt, és képzeld, amikor odaadtam neki a receptet, amin rajta van, tudod… szóval csak elolvasta, és megölelt, és ez engem annyira, de annyira…
  • Igen? – kérdeztem, csak hogy abba ne hagyja. – Aztán mi volt?
  • Hát…

Kissé megdöbbentett, hogy Katka úgy viselkedett, mint egy süldőlány, aki pironkodva vallja be, hogy mit követett el.

  • Tamás?
  • Nem, én akartam! Igen. Tudod, olyan erővel jött rám… úgy szégyellem…
  • De hiszen ez természetes! Utóbbi időben szegény Tamás se igen… Na, jó, hagyjuk. Hátha jót tesz neked. És a gyógyszereket bevetted?
  • Persze! Muszáj meggyógyulnom!

Csak tarts ki emellett az elhatározásod mellett – gondoltam, és reménykedtem. (Akkor még fogalmam sem volt róla, hogy a demencia, az Alzheimer mai ismereteink szerint nem gyógyítható, de fékezhető, jobbítható.)

  • Ja, és estére csinálok rántott csirkét, Tamás kedvencét, így köszönöm meg neki… tudod!

Az ország első Alzheimer Caféját 2014-ben elindító orvos szerint az Alzheimer Cafék célja, hogy széles körben felhívják a figyelmet a szinte járványszerűen terjedő, szellemi leépüléssel járó betegségekre. És arra, hogy azok milyen borzasztó terhet raknak egy-egy családra, de a társadalomra, az egészségügyi, a szociális ellátórendszerre is. Cél a betegség természetes elfogadása, hogy a betegek és családtagjaik együttérzést kapjanak kirekesztés helyett, izolációjuk megszűnjön.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Beszámoló Demencia Információs Órák – Tiszaalpár

Időpont: 2020. január 9.

A téma a „Szociális szolgáltatások rendszere hazánkban, igénybevételi eljárás bemutatás, alap és szakosított ellátások -szolgáltatási elemek bemutatása kiemelten kezelve a demenciával élő személy részére igénybe vehető szolgáltatásokat”. A második részben pedig a kommunikáció a demenciával élő személy és segítő családtagok között és a családtagok egymás közötti kommunikálására vonatkozott. Nagyon nagy volt az érdeklődés, sok kérdés és saját élmény került elő a résztvevők által, különösen a házi segítségnyújtás és nappali ellátás lehetősége, annak részletes bemutatás és az ehhez kapcsolódó dokumentáció, meghatalmazás, nyilatkozat kapott nagy hangsúlyt. A bentlakásos idősotthonok Házirendjét, szabályozottságát kérték alaposabban bemutatni, mivel az ismeretlen volt számukra.

Az információs óra a képzési programban megfogalmazott szerint, laikusoknak szánva került megtartásra, sok praktikával, melyet a hozzátartozók ellátásában, gondozásában tudnak a későbbiekben hasznosítani. Törekedve az előre gondolkodás, döntés megsegítésére, melyre igény mutatkozott.

Az idősek otthonának társadalmi megítélése kistelepülésen még mindig előítéletes, erről több saját élményt osztottak meg a résztvevők.

Bemutatásra került az Alzheimer Cafék országos hálózata, működése, lehetőségének igénybevétele.

A kommunikációt interaktív formában dolgozták fel, gyakorlati bemutatásokkal és módszerek elsajátításával, mellyel könnyebbé tehető az otthoni gondozás, kapcsolattartás.

Érdeklődésre tartott számot a családtagok közötti kommunikáció bemutatása, gyakorlata, valamint önismereti technika alkalmazása. A foglalkozást rövid mozgással zártuk.

[/cm