Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

46. rész – Ajándék lónak ne nézd a fogát I.

A nagyi (anyu édesanyja) rengeteg közmondást ismert, minden helyzetre tudott valami népi bölcsességet. Ilyen volt, bár nem „helyzet”, de eléggé égő, a Putyi néni-féle volt kolléganő. Aranyos volt, de… az a fajta, aki csúcsokat dönget a telójával. Julcsit szoktam cikizni, mert amikor hazajön a suliból, egyből nekiesik a telefonjának, és mint akinek az élete vagy az ötöslottója függ attól, hogy egy percet se veszítsen, amikor már lehet telefonálnia, hát ő is. Na de – és ezt akartam tulajdonképpen elmondani – a Putyi néni volt kolléganője, Virág néni, ezerrel ráver Julcsira. Na, szóval másnap, hogy megbeszéltük a dolgot, Julcsi hazafelé bement Virág nénihez, és együtt értek haza. Virágnénak (én csak így hívom) a feneke még a levegőben volt, le se ült, már előkapta a telóját, és nyomkodni kezdte. Julcsi csak bámult. Én meg Papikát kézen fogtam, és odavezettem Virágné elé. Papika látta, hogy Virágné nem foglalkozik vele, erre nemes egyszerűséggel kivette a kezéből a telefont, és kihajította a nyitott teraszajtón. Virágné ledöbbent. Julcsi meg én gyorsan kifordultunk a szobából, és a hálóban ordítva röhögtünk.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

EFI Iroda Nyíregyháza

Egy rendkívül produktív szakmafejlesztő látogatáson vett részt kontaktmenedzser kollégánk. Nyíregyházán, az EFI irodában volt 2021.05.05-n. Az EFI iroda a Jósa András Oktatókórház területén működik, ami jelenleg oltóközpont. A járványhelyzet szabályainak betartása mellett öt fő EFI-ben dolgozó kolléga, köztük két fő a Nagykállói EFI iroda munkatársa vettek részt. A beszélgetés során kiderült, hogy mindkét EFI iroda rendkívül átfogó, megelőző tevékenységet végzett a Covid előtt. Nagykállón Alzheimer cafét is működtettek. A kollégák nagyon érdeklődőek voltak. Munkájuk során tapasztalták már, milyen fontos téma a demenciával élők és az őket gondozók élethelyzetének segítése. Nagy hatással volt rájuk az öt kisfilm. Szeretnének a későbbiekben együttműködni az INDA képviselőivel. Úgy gondolják, hogy ők a szűrővizsgálatok végzésébe tudnak továbbra is energiát fektetni. Az elméleti, demenciához kapcsolódó információk, a jó gyakorlatok megosztásában kérnének segítséget. Tervezik, hogy előadóként meghívnák az INDA kompetens képviselőjét előadások, képzések tartására. A kapcsolattartás eszközei terén elmondták, hogy úgy érzik, minden kapcsolat, építő jellegű lehetne a jövőben, ami által segíthetnénk egymás munkáját.