Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

45. rész – Perselybe tett idő

  • Majd csak túl leszünk ezen is – mondta Putyi néni, de nem volt igazán meggyőző.

Aztán, ahogy a lelombozódott arcunkra nézett, mosolyogva tette hozzá:

–  Beszéltem egy volt kolléganőmmel is, itt lakik tőlünk a harmadik utcában… nyugdíjas. Megkérdeztem, hogy nem tudna-e hetente legalább egyszer 2-3 órára eljönni hozzátok. Van jó pár unokája, de azt ígérte, egyszer egy héten mindenképpen szakít rá időt. Persze nem kell neki fizetni… azt mondta, vegyétek úgy, mintha a perselybe dobná.

  • Ó, de jó – suttogta anya meghatottan.

Csak el ne sírja magát – gondoltam, mert mostanában rögtön sír, olyan rossz az idegállapota.

Ámbár még mindig jobb, mintha törne-zúzna. Vagy ilyesmi. Persze ilyet anya nem tenne, még ha akarna se.

  • Én holnap, iskolából hazafelé, beugrok a nénihez, és idekísérem – mondta váratlanul Julcsi.

Csak néztem rá, hogy mi történt, felcsapott angyalnak, vagy mi.

  • Én is! – rikkantottam kicsit megkésve, de aztán elszégyelltem magam, hogy ennyire le akarom rázni Papikát, pedig igazán jókat tudunk dominózni (úgy-ahogy, persze), focizni, sőt, a múltkor elvittem busszal az állatkereskedésbe, mert meg akarta nézni, milyen a valóságban a gekkó, amit a Spektrumban látott.

De azért rohadtul elfáradok, mire anya hazaér a melóból.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Thermál Patika Debrecen

Az ország második legnépesebb településén, Debrecenben, az 1991-ben magángyógyszertárként elsőként nyitott patikában járt kolléganőnk 2021.04.28-n. Jellegzetessége még a gyógyszertárnak, hogy a Nagyerdő szívében, a neves Gyógyfürdő épületében található. Telefonos egyeztetést követően, a napi nyitás előtt egy órával, nyugodt körülmények között volt lehetőség az INDA I, II program bemutatására. A gyógyszerészek őszintén beszéltek arról, hogy a téma maga nem ismeretlen számukra (egyikőjük nagyszülője révén érintett is a témában), azonban úgy érzik, hogy több tudással kellene felvértezniük magukat. A gyógyszerészi gondozás kapcsán náluk a gyermekek gyógyszerelése esetén van érdeklődés. Úgy látják, hogy a felnőttek kevésbé igénylik a szakmai tanácsaikat. A gyógyszertár munkatársai szerint, demencia témában is szükség lenne tanácsadásra, azonban ez a téma még tabu, és személyes beszélgetésre külön helyiségre lenne szükség. A demencia témában ők is tudásbővítésre gondolnak.