Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

44. rész – Váratlan látogató

Anya csak ránézett Julcsira, de nem haraggal, hanem szomorúan. Mert anya pontosan tudja, hogy milyenek a gyerekei. Sajnos(!) Ezt most azért írtam felkiáltó jellel, mert mindig átlát az emberen. Rajtam is, és akkor muszáj valami mentséget kitalálni, és az néha nem felel meg ezer százalékig a valóságnak. Hogy finom legyek… Most Julcsira nézett szomorú szemmel, de Julcsi ravasz, és hátat fordított anyának. Anya még ravaszabb, megkerülte Julcsit, és belenézett a szemébe.

Ez az egész egyébként Papikáról szólt. Arról, hogy meddig bírjuk, meg arról, hogy mi volna a megoldás. Ha van egyáltalán.

Csöngettek. Putyi néni volt az, bár őt nem így hívják, csak mi hívjuk így.

  • Templomba akarsz menni? – kérdezte anyától, mert ők tegeződnek, hiszen ez így szokás, csak én nem tegezhetek le senki nagyot.
  • Hát, igen… Tudod, Györgyikém, muszáj erőt gyűjtenem. Most mindennek keresztbe tett ez az újabb Covid-hullám, pedig Papika már mehetett volna az Otthonba, erre hermetikusan lezárták az idősotthonokat.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Egészségfejlesztés 0-99 év között Debrecenben

A DEKK (Debreceni Egyetem Klinikai Központ) Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet központjában 2021.04.12-n járt kolléganőnk. A megyeszékhely Egészségfejlesztési Irodája mind humánerőforrás, mind eszközállomány tekintetében igen jól felszerelt. Szakmai munkájuk is széles körű, sok egészségfejlesztő területet átölelő.

Kontaktmenedzserünk bemutatta az INDA program céljait, termékeit, eredményeit. A kisfilmek különösen felkeltették figyelmüket. Hasznosnak tartják a kiadványokat, melyeket munkájuk során fognak alkalmazni, a honlapon megtalálható digitális tartalmakkal együtt.

Az iroda szakmai vezetője nagy hangsúlyt fektet a szív-érrendszeri szűrésekre. Ezen a ponton találkozhat az érrendszeri eredetű demencia szűrése. A munkatársak örömmel fogadták a Mini-Cog tesztet. Úgy gondolják, hogy annak alkalmazását a gyakorlatban meg tudják oldani.