Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

43. rész – Örömöt anyának

Anyának könnyes lett a szeme, amikor megtudta, hogy a szomszédék segítenek. Csak úgy. Jóságból. És mert emberek. De valahogy nem voltunk rá felkészülve. Csuda tudja, miért. Nekem többször is eszembe jutott, hogy Káróval megbeszélem, jöjjön el velem iskola után, és hármasban talán gyorsabban telne az idő, de nem is tudom, miért nem tettem meg. Talán szégyelltem, hogy nekem ilyen a nagyapám. Vagy Papikát féltettem, mi lesz, ha Káró elkezd rajta röhögni. Szóval nem szóltam neki. És most itt van Putyi bácsi meg Putyi néni, és felajánlják… És ha már ők ilyen jók hozzánk, én is örömöt szerzek anyának, és vasárnap elmegyek vele templomba. Nem találok ki mindenféle kifogást. Hanem elkészülök, és egyszer csak ott állok az előszoba ajtónál, hogy mehetünk.

Hogy fog örülni!

De persze nem lett belőle semmi. Mert Julcsi elkezdett rikoltozni, hogy ő nem tud Papikára vigyázni, mert neki rengeteget kell tanulni, közeledik a félév.

  • Mi az, hogy közeledik?! – kiabáltam. – Januárban van félév! Szégyelld magad! Anyának annyi örömet se tudsz okozni, hogy ne egyedül menjen a templomba, és a múltkor is mondta, hogy kérdezgetik, hát hol van az a két szép gyereked, drágám?

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Egészségfejlesztés a Berettyó partján

A Gróf Tisza István Kórház területén működő EFI munkatársai 16 település egészségfejlesztési feladatait koordinálják. Tevékenységük szakmai palettája nagyon színes. Kontaktmenedzserünk 2021.04.21-n kereste fel az irodát. A szakmai eszmecsere során kiderült, hogy konkrétan a demenciához kapcsolódó tevékenység még hiányzik a szolgáltatásukból. Ezért is érdeklődve fogadták munkatársunk tájékoztatását az INDA tevékenységéről. A kontaktmenedzser által bemutatott projekttevékenységet nagyon jól érthetőnek, jól felépítettnek értékelték. A jövőbeni lehetséges kapcsolat tekintetében az iroda vezetője szeretné, ha a járványhelyzet végeztével, az általuk szervezett programokon belül, előadást tartson kollégánk a demenciához kapcsolódó segítségnyújtás lehetőségeiről. Ugyanakkor szívesen együttműködne az INDA pontok létrehozásában is, akár egy következő pályázat során.