Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

42. rész – Meglepetés

Papika nem akart tovább sétálni. Nagyon félt a fertőzéstől. Otthon jól elvolt a természetfilmekkel, bár akkor is rá-rá kellett nézni, nehogy ijesztő dolgok menjenek éppen a tévében, és szívesen játszott velem mindenféle társast.

Egyik nap Julcsi azzal jött haza az iskolából, hogy beszélt Putyi bácsival, a szomszéddal. Na és, akkor mi van? – ez volt az első gondolatom, de bölcsen hallgattam. Sose lehet tudni.

  • Képzeld, Papika! – újságolta, mintha Lizi néni meg én ott se lennénk – Putyi bácsi azzal fogadott, hogy nem kell-e nekünk segítség! Képzeld! Hát nem rendes?
  • És mit válaszoltál? Gondolom, azt, hogy akkor persze hogy kell, amikor éppen te vagy beosztva Papikánál, naná…

Julcsi megsemmisítő pillantást vetett rám (ahogy szokta).

  • Tévedsz, te tökkelütött, tévedsz. Azt mondtam, hogy jótét helyébe jót várj, és nagyon is nagy szükségünk van a segítségre – vágta ki diadalittasan, majd bement a szobájukba.

Lizi néni szegényke ott toporgott Papika körül, és nem tudta, mi lesz. Biztosan örült. Vagy nem is. Biztosan nem örült. Hiszen annyival kevesebb pénzt kap. És szintén viszont: mégis örült, hisz néha láttam rajta, hogy nagyon fáradt.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az EFI/GYE „szakmafejlesztési látogatások”-ról

A projekt keretében megvalósuló Gyógyszertárak és Egészségfejlesztési Irodák érzékenyítése szakmafejlesztési látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresi fel az együttműködő Gyógyszertárakat és EFI irodákat. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településein lévő gyógyszertárakat és EFI irodákat. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is van a projektben.

A szakmafejlesztési látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait.

 

Egészségfejlesztés a Hortobágy mentén

A Hortobágy szélén, Balmazújváros járás EFI irodában járt kontaktmenedzserünk. Az irodához a 17 600 lélekszámú kisváros mellett három kis település is tartozik. Az iroda, szakmai tevékenysége során szorosan együttműködik a szakorvosi rendelő munkatársaival. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a szív- és érrendszeri betegségek szűrésére. Ezzel kapcsolatos szűrővizsgálataik szerepet játszanak az érrendszeri eredetű demencia megelőzésében. A jelenlegi járványhelyzetben sok információt interneten keresztül osztanak meg a lakossággal. A kontaktmenedzserünk által bemutatott INDA honlapunkat (www.demencia.hu) hasznosítani és alkalmazni tudják. Az iroda vezetője elmondta, hogy a látogatás során megismert projektanyagok sok újdonságot rejtenek számukra, melyeket hasznosítani szeretnének a jövőben.