Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

41. rész – Tragikomikus jelenetek a reptéren

 Gabikának továbbra sem akadt itthon rokona (bezzeg, ha örökségről lenne szó, rögtön akadna, gondoltam bosszúsan), úgyhogy Eliza engem kért meg, menjek ki elébük a repülőtérre. Hajnalban keltem, és meglehetősen morózusan ültem fel a reptéri buszra. El is pilledtem, szerencsére a végállomáson megböködtek, hogy le kell szállni.

A repülőgép persze késett, bár nem sokat, épp egy kávéivásra valónyit. Fáradtan vonszolódtak kifelé az érkező utasok, akik mind egészségügyi ellenőrzésen estek át a kijáratnál, bár nem Kínából, a koronavírus „őshazájából” jöttek, de feltételezhetően az átszállásnál is végig kellett menniük a szűrésen. Persze nem ismertem meg Elizát és Gabikát, mert mindkettő nagy fehér maszkot viselt. Ahogy viszont Gabika meglátott, megismert, letépte az arcáról a maszkot, és csörtetett kifelé. Megölelt, és sírt.

  • Istenem, Istenem, de jó, hogy látlak, Magdikám! Nem is tudod, milyen jó… hogy látlak… régen nem láttalak, ugye?

Nem fogom helyesbíteni, hívjon, ahogy akar. (Nem vagyok Magdi.) Minden esetre megismert, ha a nevemre nem is emlékezett, úgyhogy talán nem olyan vészes a helyzet.

A demenciával élő embert, amikor rövid távú emlékezete már nem jól működik, ne szembesítsük feleslegesen a tévedésével. Ha a tévedésnek rá nézve következményei lehetnek, akkor szeretettel, mosollyal fűszerezve kíséreljük meg a helyre igazítást, egyszerű szavakkal helyesbítsünk. Vigyázzunk, soha ne sértsük emberi méltóságában, ne nevessük ki, vagy ne mókázzunk vele, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy érti a tréfát!

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

A projekt keretében megvalósult a Lokális Interprofesszionális Protokoll (LIP) szakmai műhelymunkája, három helyszínen (Győr, Székesfehérvár, Hajdúböszörmény).

Székesfehérváron a szakmai műhelymunka 4.témája az EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK volt.

Problémapontok: az alternatív segítségnyújtás lehetőségei, az egészségügyi alap –és szakellátás együttműködési lehetőségei, az Egészségfejlesztési iroda jelenléte, szolgáltatásai, a gyógyszertárak jelenléte, szolgáltatásai, a piaci szegmenshez való viszonyok

Az alternatív segítségnyújtás lehetőségei

Demencia részletes kivizsgálást követően a megfelelő terápia megválasztása és indítása szükséges. A gyógyszeres kezelés mellett különböző módszerek is segíthetnek a beteg életminőségének javításában és abban, hogy tovább tudjon aktív maradni saját környezetében.

A demens beteg családtagjainak, környezetének felkészítésében segíthet a családsegítő. A mindennapok nehézségeinek átbeszélésében, megoldási alternatívák kidolgozásába bekapcsolódhat. Segíthet azonosítani a beteg egy-egy viselkedését, hogy e mögött milyen igények, szükségletek húzódhatnak meg, azok kielégítésére milyen lehetőségek vannak.

 

A hozzátartozók köréből felmerülő igényekre reagálva a családsegítő/ szociális munkás önsegítő csoport létrehozásában segíthet. Ha szélesebb társadalmi rétegből is olyan visszajelzéseket kap a szociális munkás, hogy pl. demens betegek ellátására szakosodott intézmény létrehozására van szükség, akkor ezt az igény továbbítja a város vezetése felé.

A betegeket ellátó családtagok részére a felmerülő pszichés teher csökkentésére segítség lehet a családsegítés. Egy segítő, aki figyelmével rendszeresen támogatja a beteget ápoló személyt, aki bizony sokszor a beteghez hasonlóan elszigetelten éli mindennapjait. Segíthet a tájékozódásban, hogy anyagi, szociális helyzetük javítása érdekében milyen támogatásokban részesülhetnek, környezettanulmányt, támogató javaslatot készít stb. és mentális támogatást nyújt. Amennyiben a hozzátartozó jelzi, hogy a családon belül a demens gondozásával pl. egyedül maradt vagy konfliktus van a hozzátartozók között a beteg ellátásával, további sorsával kapcsolatban felajánlhatja a mediációt, mint alternatív, békés konfliktus kezelési módszert.

A demencia alternatív terápiájaként jó hatású lehet a zene – és táncterápia és egyéb művészeti terápiák. Korai stádiumban aktivitást fokozó mozgásterápia jöhet szóba.

Az alternatív terápiák során felmerülő nehézségek demens gondozottak esetében: csökkent vagy hiányzó motiváció, labilis hangulat, agitáltság, érzékszervi depriváció – nagyothallás, gyenge látás, hirtelen mentális állapotromlás, fizikai állapot, fennálló szomatikus tünetek korlátozó hatása, gondozók személete, alacsony fokú együttműködési készsége.

Mindenféle alternatív terápia optimalizálja a hangulatot, megnyugtat vagy serkent, az alkalmazott inger (hang, dallam, ritmus, szín, testérzet) kellemes emlékezeti asszociációkat hoz létre, ellazít és megnyugtat, így növeli az információ-visszanyerési képességet, aktivizál, segíti a bevonódást.

A központi idegrendszer keringését, anyagcseréjét javító természetes, homeopátiás készítmények jó hatásúak lehetnek.

A relaxáció, memóriajátékok, a masszázs aromaterápiával pozitív hatást érhetnek el. Az állatasszisztált foglalkozások (például a terápiás kutya) mindenképpen javítják a demens betegek lelkiállapotát.