Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

40. rész – Derült égből…

Békés hazaballagásunkból riasztott fel a zsebemben lévő telefon csörgése. Ránéztem. Uram Isten, ez Eliza! Mi történhetett?!

  • Mondjad, drágám, mi a baj?
  • Megvettem a két repülőjegyet. Egy simát, egy retúrt – nyögte Eliza, és közben hüppögött. Nyilván sírt.

Fogalmam sem volt róla, mit mondjak. Bizonyára otthon tarthatatlanná vált a helyzet, csak nem akar panaszkodni…

  • Légy szíves, tegyél fel a facebookra egy hirdetést, hogy gondozót keresek beteg édesanyám mellé. Járóképes, de mentálisan nincs egészen rendben. Ez jó lesz, nem?
  • Hát igen… De Eliza, kedvesem, mi lesz éjszaka? Nem lehet egyedül hagyni, ahogy mesélted…
  • Ja, igen. Két gondozót írjál, légyszi, úgy, hogy egyik ottlakással…

Mire végig gondoltam, hogy így jó lesz-e, Eliza letette a kagylót.

De miért nem tette fel ő a facebookra? Persze, hiszen inkább a helyi csoportokban kell közzé tenni! Csuda tudja. Hallottam, hogy kárpátaljai asszonyok is vállalnak itt nálunk munkát, pláne, ha a lakhatás is meg van oldva. Azzal talán azokon a szegény magyarokon is segítenénk…

Elhibázott dolog, ha a demenciában szenvedő beteget már akkor kiemeljük megszokott környezetéből, amikor még képes az alapvető légszükségleteit – még ha segítséggel is – kielégíteni. Persze vannak kényszerhelyzetek, ám azokat lehetőleg úgy kell megoldani, hogy a beteg legalább a régi emberi kapcsolatai közelében maradjon, illetve azon ne tűnjenek el az életéből. A környezet és az emberi kapcsolatok állandósága jelenti számára a biztonságot.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Demencia Információs Órák – Tréneri beszámoló

  1. december 4. – Jászberény

A kontaktasszisztens felvezette a foglalkozást, néhány technikai információt megosztott a résztvevőkkel. Az induláskor visszatekintettünk az elmúlt foglalkozásra, valamint az eltelt időszak – megélt, saját élményekre, mint segítő családtag tevékenységekre.

A nap témája a „Demencia és a hozzátartozó”. Felhívták a figyelmet a megoldásokra, praktikákra, melyet az otthoni gondozás során alkalmazni tudnak a résztvevők. Ismertetésre kerültek olyan filmek, melyet hasznosak lehetnek a mindennapokban, ha megtekintik őket.

Szemléltetésként egy színes nagyméretű kartonon látható agyformát mutattak be, ahol a fogaskerekek jól szimbolizálták az agyi tevékenységekhez kapcsolható funkciót.

Különböző tárgyak kerültek bemutatásra, amely a demenciával élő személyek demencia fokozataihoz volt kapcsolható és azokon történt a szemléltetés, melyet maguk a résztvevők vettek ki a kosárból és a csoport közösen dolgozta fel.

Az elmúlt alkalommal kiosztott Kapaszkodó füzetet magukkal hozták néhányan és különböző jelzésekkel látták el, hogy mi az ami számukra fontos, vagy éppen kérdés. A kiadványt nagyon jónak ítélték meg.