Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

4. ész – Dühösködök

Papika hunyorogva nézte egy darabig a tengeri szörnyeket, de egyszer csak behunyta a szemét. Anya finoman rázogatta, hogy ébredjen fel.

 • Hagyd, anya… Így legalább tudunk beszélgetni. Persze, ha komolyan gondoltad…
 • Persze, persze – hadarta szegényke (ilyenkor szoktam megsajnálni) –, de ha most alszik, éjszaka nem fog.
 • Jaaa – húztam el kedvetlenül a hangot, és megint jól megsértődtem.

Szóval ez fontosabb… Aztán felálltam a fotelból, és kifelé indultam.

Ebben a pillanatban ért haza Julcsi.

 • Te meg hol voltál eddig? Ronda alak vagy! – támadtam neki, mert dühített. Csak úgy, dühített. Nálunk most már mindenki mindenkit dühít. – Anya meg…
 • Na, hagyjuk! – förmedt rám Julcsi. – Már megint nem vitted le sétálni, mi?
 • Mert anya egyedül nem enged vele lemenni, tudod jól! És ne kend rám, légyszi!

Julcsit is megsajnáltam, mert tudom, hogy sokat sír. Persze ő már nemsokára tizennégy éves lesz, és nem nyaraltunk még a Balatonon, és nem fogunk ezen a nyáron se, és őt nem abba a gimibe vették föl, ahová menni akart, mert az messze van, Pesten. Egy óra az út oda, és egy vissza. Sőt több.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Látogatási feljegyzés – Folyás II. rész.

Adaptációs látogatás – Demencia Információs Órákkal (DIÓ) kapcsolatos tudásmegosztás

Jelenlévők azt nyilatkozták, hogy a Koltai Róbert főszereplésével készült érzékenyítő „Demencia kisfilmek” nagyon hatásosak voltak. Megragadta a lényeget, egyből érhetővé vált számukra üzenete.

Az elkészült kiadványokat, munkafüzeteket lapozgatva szintén nagyon hasznosnak ítélték meg. Az ápolást- gondozást végző munkatársak gyakorlatban is tudást fognak meríteni belőle.

Az online felületen www.demencia.hu elérhető oldalt és a közösségi oldalt is hasznosnak ítélték meg. Könnyen elérhető és minden fontos információt megtalálnak a szakemberek és az érdeklődők részére egyaránt.

Szívesen vették a „Demenciabarát önkormányzatok adaptációs tematikáját” word dokumentumot. A „Demens kisfilmek” internetes elérhetőségét egyaránt.

A látogatás során a Polgármester úr nyilatkozta:

 • Az INDA program teljes palettáját megismerhettük a prezentációból. Az érdeklődését felkeltették az elmondottak, hisz a település már rendelkezik idősbarát programokkal, innen már egy lépés lehetne demens-barát közösségek, programok és rendezvények szervezése.
 • A településen még nincs kizárólagosan demenciával élőket szolgáló program és szolgáltatása.
 • Igen szívesen látná a településen a DIÓ program megvalósulást.
 • A jelenlegi járványveszélyre való tekintettel nem lát esélyt a megvalósítás tekintetében.
 • Mindenképpen a demenciával élő személyek gondozóinak képzésében tenne elsődlegesen lépéseket. Ezt követően hiteles és kompetens szakdolgozók által könnyebb lenne bevonni a hozzátartozókat is.
 • Az önkormányzat mellett a helyi nyugdíjasklub mindenképpen nyitott és bevonható lesz a program megszervezésébe.

2021. 04. 13-án már felkerült a város honlapjára a látogatás: https://folyas.hu/hirek/ A Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások adaptációja: tudásbővítés és érzékenyítés helyi közösségeken keresztül / EFOP-5.2.4-17-2017-00002/ pályázaton belül, 2021. 04. 13-án településünkön járt az INDA program kontakt menedzsere és bemutatta a projekten belül létrejött termékeket, lehetőségeket.