Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

39. rész – Sírjak, vagy nevessek?

Egyelőre altattuk Borbála otthonbeli elhelyezésének ügyét.

Ahogy teltek-múltak a hetek, örömmel állapítottam meg, hogy a nappali foglalkozások kimondottan jót tesznek Borbálának. A járása is mintha frissebb lenne (legalább is nem támaszkodott rám teljes súlyával, amikor ebéd után érte mentem, és sétálni indultunk, mert szép idő volt), és bár igen szűkszavúan, mégis mosolyogva mesélt el egy-két dolgot a délelőttről. Hogy például milyen szépen sikerült az a rajza, amelyet a művészeti foglalkozáson készített. Előrajzolt kép volt, azt kellett kiszíneznie. Egészen elámultam, amikor elővette a zsebéből a legalább nyolcrét hajtott papírt, és megmutatta. Finom pasztellszínekben pompáztak a virágok, az ég kék volt, és a fű zöld. Egyedül a kis kertészgyerek kalapja sikeredett hatalmasra és feketére. Borbála szerint a szomszédja („Tudod, az a bunkó öregember”) meglökte a könyökét, és akkor ő olyan dühös lett, hogy a rajztömbbel fejbe csapta. Hát ezt nem kellett volna – mondtam, és nehezen tudtam visszafojtani a mosolyt, mert nem tudtam, vajon komolyan meg kell-e ilyenkor róni az alzheimeres beteget, vagy át kell siklani a „baleset” felett.

Az idősek klubja (gyakorlatilag az idősek, többek között az idős, enyhén súlyos demenciával élő betegek nappali foglalkoztatása) azon kívül, hogy néhány órára tehermentesíti a gondozó hozzátartozót, a csoportos foglalkozások révén jótékony hatást fejt ki a beteg állapotára. A változatos foglalkozások során a beteg megtalálja azt a tevékenységet, amelyre képes, és amely érzelmileg pozitívan befolyásolja. A sikerélmény, a közösség, a nevetés, a mozgás mind arra szolgál, hogy a demenciával élő ember elkerülje az egyhangúság, az unalom vagy az egyedüllét érzelmi és intellektuális tompító hatását. 

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Beszámoló a Székesfehérváron tartott DIÓ foglalkozásról

  1. január

A Szociális szolgáltatások témakörnél a tartós bentlakásos ellátások bemutatását vendégünk Tuba-Kovácsné Holzmann Mónika vállalta. A csoporttagok egyre könnyebben nyílnak meg egymás előtt, többen megosztották velünk a tapasztalataikat, kérdéseket tettek fel a témával kapcsolatban.