Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

37. rész – Demensnek néztek

A jó öreg Bence annyira ideges volt, amikor beültem mellé a kocsiba, hogy majdnem nekivezetett egy vascöveknek a járda szélén, ettől eltekintve simán odataláltunk. Az Otthon bejárati ajtaja tárva-nyitva volt, ám még így is megcsapott a benti meleg. Bencét őszintén meglepte – alig tudott reagálni –, amikor az egyik kerekesszékben ülő bentlakó elkapta a kezét, és hadarva elmagyarázta neki, hogy nem sokára érte jönnek, hogy hazavigyék.

Bence zavartan kibontakozott az idős asszony szorításából, és elindultunk a főnővér irodája felé.

  • Köszönöm, hogy eljöttek – kezdte a főnővér, mint megtudtuk, Zita –, váratlanul megürült egy hely. Borbála, kedves, hogyan szólítsunk? Bori? Borika? Ilyen fiatalon …? – fordult hirtelen Bence felé, aztán megint rám nézett.

Első pillanatban tiltakozni akartam, de aztán mosolyogva igazítottam helyre, hogy nem én vagyok az érdekelt fél.

  • Ó, bocsánat, ne haragudjon… – hebegett-habogott Zita nővér, most már magázódva. – Nem akartam…

Miért mentegetőzik ennyire? Kicsit ugyan megsértődtem, hogy olyan idősnek néz, de tudom, hogy a demencia nem szorosan korfüggő, pontosabban tág korhatár között mozog. Tehát tévedhetett.

Ha minden szempontból megfelelőnek tűnik az otthon, pontos információkat kell szereznünk a személyzettől a foglalkozásokról, a létszámokról (lakók, bejárók, állandó személyzet és bizonyos foglalkozásokra bejáró szakemberek, stb.), vannak-e megfelelő létszámban szakképzett alkalmazottaik, van-e külön részleg a demenciában szenvedő lakóknak, mennyi a havi díj és az pontosan mit tartalmaz, van-e gondozott, zárt kert/park, ahová a betegek kimehetnek, milyen gyakorisággal jár az orvos a lakókhoz.

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

A projekt keretében megvalósult a Lokális Interprofesszionális Protokoll (LIP) szakmai műhelymunkája, három helyszínen (Győr, Székesfehérvár, Hajdúböszörmény).

Beszámoló a székesfehérvári  szakmai műhelymunka szakembereinek javaslatairól egészségügyi alap-és szakellátás témakörben:

  • Az egészségügyi alap-és szakellátás együttműködésében javasolt újítások tekintetében a csoporttagok fontosnak tartják, hogy minél alacsonyabb küszöbűvé kell tenni az egészségügyi ellátást.
  • A sürgősségi osztályon fontos lenne a hivatásos segítők, akár önkéntesek alkalmazása, mert a nővérek-orvosok leterheltek, a várakozó betegekre már nem képesek figyelni. Azok az egyedül érkezők, akit senki nem kísér, és helyzetükből adódóan alapban is ijedtek, hátrányban vannak.
  • Szükség lenne, hogy valaki a várakozás ideje alatt mentálisan segítse őket, szükség esetén netán adjon egy pohár vizet, vagy ha probléma van, szóljon az ott szolgálatban lévő nővérnek.
  • A demens ellátásban a házigondozás sem tud megfelelően működni, a családokat még rövid időre is alig képes tehermentesíteni mert a finanszírozott tevékenységek nem tartalmazzák a felügyeletet, mint szolgáltatást, habár igény óriási lenne rá.
  • A házigondozás is időnként túlterhelt, várólista van Az alaptevékenységek között szereplő kísérést sem tudják biztosítani ellátottjaiknak.
  • Társadalmi érzékenyítés: középiskolás kor egy már értő, de még fogékony kor az érzékenyítésre. Sokaknak él nagyszülője, így önmaguk is akár elég hamar megtapasztalhatják a demenciát a saját családjukban. Ha annyit sikerül ezzel elérni, hogy ezeknek az unokáknak egy része értőn-támogatón fordul az idős hozzátartozója felé és nem elfordul tőle, már megéri
  • A háziorvosi körzetek esetén az időhiány egy igen nagy teher, ebben segítség lehetne, ha például több körzet foglalkoztatna egy szociális munkást, aki segítene a demencia tesztek kivitelezésében, a szűrések megszervezésében majd a kiszűrt betegek után követésében és otthoni látogatásában, családjuknak nyújtandó tájékoztatásban és információ átadásban.
  • Fontos lenne a lakosságot információval ellátni a helyi segítség elérhetőségével kapcsolatosan, hogy milyen alapellátási, egészségügyi és szociális háló tud segíteni a demencia felismerésében, majd a demenciával élők különféle, egyre súlyosbodó problémái esetén.