Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

32. rész – Melyik a kisebb rossz?

  • Kedves Csilla, elnézést kérek, de… más miatt jöttem – szóltam bele eléggé neveletlenül a Borbáláról szóló beszámolójába.
  • Ó, bocsánat! Mondja, kérem, nyugodtan. Csak azt hittem…
  • Nos, én két másik esetben kérném a véleményét, pontosabban a tanácsát. Az egyik bonyolultabb, talán azzal kezdem. Az illető hölgy demens, a lányánál él Ausztráliában. Tudom, hogy innét, ötezer kilométerről nem tudunk vele mit kezdeni… csak azon kellene elgondolkodnunk, hogy a két rossz közül melyiket válassza a hölgy lánya. Aki gondozza, persze. Megoldhatatlannak tűnik a dolog: a férje azzal fenyegetőzik, hogy otthagyja őket, mert se éjjele, se nappala a családnak. Mi a kisebb rossz: hazahozni, vagy megpróbálni egy helyi idősotthonba betenni. Persze ez majdnem anyagi csőd volna, legalább is ettől fél a beteg hozzátartozója. A tetejében a hölgy egy árva szót sem tud angolul…
  • És mi a másik rossz? – kérdezte Csilla.
  • A másik rossz az volna, ha megint felülne vele a repülőgépre, és hazahozná. De itthon vajon hová tudná sürgősséggel betenni szegénykét?

Nem tudom – mondta csüggedten Csilla. – És nem tudom, melyik a kisebb rossz.

Vannak az életben kényszerhelyzetek. Amikor választani kell. A betegünket nem hagyhatjuk magára, de nem vihetjük otthonba sem (mert nincs ott hely, vagy egyéb ok miatt), nincs anyagi lehetőségünk állandó gondozó alkalmazására, de mi sem tudjuk a gondját viselni. Az ilyen helyzet súlyos érzelmi-lelkiismereti konfliktust okoz a hozzátartozónak, még akkor is, ha rajtunk kívül álló, objektív gátló tényezők akadályozzák a jó megoldást. A hely- és környezetváltozás negatív hatását némileg enyhíteni lehet, ha fokozatosan, az intenzív szeretetkapcsolatnak a beteg számára is tapasztalható fenntartásával járunk el. 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Demencia Információs Órák – beszámoló

  1. november 13. – Jászberény

Az induláskor visszatekintettünk az elmúlt foglalkozásra, valamint az eltelt egy hónap megélt , saját élményekre, mint segítő családtag tevékenységekre.

A családi szerepekről volt szó, melyhez minden résztvevő hozzászólt, saját élmények alapján folytatódott a közös munka.Rövid játékos elem következett, melyet közösen értékeltünk, amely adott egy alaphangulatot.

Hangsúlyos szerepet kapott a Feladatterv készítése, külön készült egyedülálló gondozó feladatbeosztásának, időütemének apró trükkel ellátott feladatterve.

A témához kapcsolódóan felvetődött az időgazdálkodás kérdése, melyet táblán szemléltetve egy kancsó, kavics, homok, nagyobb kövek és víz szimbolikával került bemutatásra. Ez rendkívül érdekesnek találtatott.

Ami nagyon jól működött – a csoportdinamika, a résztvevők aktivitása, érdeklődése.

A kontaktasszisztensek segítették a foglalkozást, kiosztották az ajándékot, információs lapokat, a vendéglátást is segítették.