Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

31. rész – A családorvosnál

A családorvos(nő) – tényleg, miért nem mondjuk, hogy családorvosnő? Ha már azt mondjuk,  hogy doktornő, nem? Na, mindegy. Szóval megígérte anyának, hogy segít helyet találni. Igaz, előtte valami vizsgálatokat akart elvégezni Papikával, tesztet, vagy mit, bár kis idő után, amikor kiderült, hogy Papikát többnyire nem érdekli, amit a doktornő kérdez, hogy hol lakik, meg milyen hónap van, meg most éppen hol vagyunk, ilyesmiket, és Papika csak értetlenül nézett rá, meg visszakérdezett, hogy ön nem tudja, milyen hónap van? és a többire se adott egyenes választ, akkor  lehet, hogy elment a kedve a teszttől, meg sokan vártak rá kint a váróban, úgyhogy abban maradtak, hogy egy másik időpontban folytatják. Anya szerint a doktornő kitűnő orvos, már ennyiből megállapította, mi a helyzet, pedig nem is látta még a kp demencia diagnózist, amelyet egy neurológus csinált, akit anya kolléganője szerzett, akinek az anyukája… na, jó, ezt már elmondtam, és hosszú is, meg uncsi. Szóval a doktornő teszt nélkül is megértette, hogy mire volna szükségünk. Arra, hogy Papikára legalább délelőttönként vigyázzon valaki. Valaki, aki ért hozzá, hogyan lehet őt fejleszteni, vagy legalább szinten tartani. (Bocs, ezt anya mondta a doktornőnek, kifelé jövet.)

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az INDA projekt céljai között kiemelt figyelmet kapott a tudásbővítés és érzékenyítés. A Társadalmi érzékenyítés alprogram keretében már elkészült egy füzet „Információk demenciáról alapfokon” címmel, amely felnőttek számára íródott. A projektben megkezdtük két másik munkafüzet előkészítését. A „Munkafüzet Családoknak” című kiadvány kisiskolás korosztálynak szól. A felépített koncepció alapján a demencia alapkönyvhöz kapcsolódik, a szülők, nagyszülők segítségével gyermekek játékos feladatokon keresztülismereteket szerezhetnek a normál öregedésről, a demencia betegségről, amely megváltoztatja az idősek viselkedését vagy a családdal való kapcsolatát. A kiadvány tartalmában teljesen újszerű, hiszen a kisgyermekes korosztály érzékenyítését segítő tartalommal még nem jelent meg írott anyag a demencia témakörében. A könyv írói mellett, grafikus, lektor is segíti a közös munkát.