Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

30. rész – Lebukás

Közeledett a szeptember. A nyár mindig olyan hamar elszáll, mintha valami sürgős dolga volna.

Anya szerint dűlőre kell vinni Papika dolgát. De hol van az a dűlő?

Ha az iskola elkezdődik, egyikőnk se tud délelőtt otthon maradni (na, nem mintha nehezemre esne, de akkor se).

Anya egyik kolléganője állította, hogy abban az otthonban, ahol az anyukája lakik, van szabad hely. Na, mit tesz Isten, nem volt.

Akkor elmentünk Papikával a családorvoshoz. Ő, mármint a családorvos, ahogy meglátott, összerántotta a szemöldökét.

  • Látod, anya, mondtam, hogy én nem jövök… – suttogtam, és ki akartam hátrálni, de anya megmarkolta a csuklómat. Pedig nem is tudta, miért nem akarok ide jönni.
  • Na, fiatalember – kezdte Katalin (akit mi Káróval Katalin cárnőnek hívtunk) – hát most mid fáj? Még el se kezdődött az iskola, és te máris beteg vagy?
  • Jaj, dehogyis, doktornő! A nagypapámat hoztuk… – hebegtem, és már tolattam is kifelé, és gyorsan becsuktam az ajtót anya meg Papika mögött.

Hát, ez rosszul kezdődik – gondoltam. Emlékezett rám, a francba! Májusban kértem tőle igazolást, hogy beteg vagyok, de nem hitte el. Hát mert nem is voltam beteg, csak fáradt. De ezt a felnőtt, főleg ha orvos, két méteres, és a feje is olyan hosszúkás, nem érti meg.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

A weboldalra feltöltésre került a forgatásról készült werkfilm is, ami a filmezés világát kevésbé ismerők számára sok érdekes pillanatot mutat meg az alkotás folyamatából. A werkfilmben megszólal Gaál Ildikó rendező és Koltai Róbert színész is, akik betekintést engednek személyes élményeikbe, érzéseikbe a témához kapcsolódóan.

  1. március 5-én Győrött filmbemutatóval egybekötött konferencián összegezték az Interprofesszionális Demencia Alapprogramban eddig elért eredményeket. A győri konferencián először mutatták be a Gaál Ildikó rendezte rövidfilmeket, amelyeken keresztül megismerhetők a demencia tünetei és az a személyiségváltozás, amely a hozzátartozók számára a legnagyobb kihívást jelenti. Koltai Róbert színművész, a filmek főszereplője, Dés László Nagy utazás című dalát adta elő a konferencián, amelynek szövege a kisfilmeket látva új értelmezést kapott. Megható sorok arról a nagy utazásról, amely az emberi életet szimbolizálja. „Nagy utazás az életünk…, de még milyen nagy!” nyomatékosította a dal végén Koltai Róbert azt a küzdelmet és nehézséget, amelyet a képletesen az időskorban egyre gyakrabban jelentkező demencia is okozhat.