Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

30. rész – Csodavárás

Eléggé kínos bevallani, de régebben fogalmam sem volt róla, ki az a mentálhigiénés segítő vagy mentálhigiénés szakember. Amíg a szeretteinknek vagy nekünk magunknak nincs rá szükségünk, nem foglalkozunk a szociális és egészségügyi szférának ezekkel az alázatos szolgálóival. A tapasztalat vitt rá aztán, hogy rájöjjek: azokban az esetekben, amelyek nem kívánnak pszichológusi vagy főleg nem pszichiátriai szakértelmet, érdemes mentálos szakemberrel konzultálni. Nekik nem derogál enyhe vagy közepes demenciában szenvedő emberekkel foglalkozni, és minden tudásukat, tapasztalatukat bedobják, ha arról van szó, hogy valamilyen programmal, foglalkozással, beszélgetéssel, gyakorlattal az akkor még enyhe lejtőn lefelé indult betegséget lefékezzék. Bizonyára legszívesebben visszafordítanák  a folyamatot, de az ilyesmi irodalmi ritkaság. Jelentősen lefékezni, Uram bocsá’ megállítani a folyamatot viszont szívvel-lélekkel, makacs kitartással és nagy szakértelemmel, folyamatos munkával – (talán) lehet.

Lehet, ha…

Ezt az írást azzal fejeztük be, hogy „Lehet, ha…” Igen. Lehet, ha a környezet, a család, az intézmények (idősotthon, orvosi rendelő, stb.), sőt, némi optimista túlzással az egész település, illetve vallásos ember esetében az egyházközség (egyháztagok és lelkészek) folyamatosan szeretettel, türelemmel és megértéssel fordulnak a beteg felé. Ehhez olyan összhang kell, amely a struktúrákat és azok létrehozóit ma még nem feltétlenül jellemzi. De minden struktúra, intézmény, közösség alakítható, minden ember megjobbítható.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Beszámoló – Demencia információs Órák – Tiszaalpár

Időpont: 2019. november 14.

A mai nap témája a családi szerepek és feladatterv, időgazdálkodás témaköré csoportosult. Az időgazdálkodás és időütemterv készítése, annak módszertana „játékos” formában került bemutatásra, készítésre, melyet közösen végeztünk.

A foglalkozás végén a körkérdés, Ki mit visz el a mai napon? , az alábbi egy szavas válaszok érkeztek: feladatok delegálása, önkéntesség, szakemberek segítsége, tanácsadás, konzultáció, feladatterv, vizes kancsó, időütem, szomszéd áldása, mindenre van erőm, jókedv, fáradt voltam, de nem lankadt a figyelmem – mondták.

A mai napon kitértem az értékelő lap tartalmára, szükségszerűségére, melyet a jelenlévők jónak tartottak, kifejezetten tetszett a feladatterv. Megállapították, hogy nagyon jó, ha mindig készül egy-két hetes feladatterv, mert az jó a demenciával élőnek és a segítőknek egyaránt.

Az észrevétel a résztvevőktől, hogy sokkal jobb ez a foglalkozási forma, mint bármilyen korábbi program, ahol részt vettek,, mert ez rengeteg gyakorlati praktikát ad számukra és laikusok számára készült.