Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

27. rész – Próbatétel

Így volt. Akkor Julcsit ki kellett tenni a szobájából, persze hogy neki kellett anyához beköltöznie, ezt én is megértettem, naná, majd én aludjak anyával és Julcsi külön szobába, naná, hogy nem. Ja, mert csak két háló van.

Szóval berohant, és levetette magát az ágyára, és elkezdett hangosan bőgni. Így szokta, amikor nincs igaza. Olyan hangosan bőgött, meg hüppögött, meg hörgött is, gondolom, a hatás kedvéért, hogy anya eléggé megijedt (bár hozzá volt szokva), és bejött, hogy vigasztalja. Papika is bejött.

  • Miamiaz? Miért sír a gyerek?
  • Nem a gyerek sír, hanem Julcsi – mondtam, mert idegesített, hogy azt hiszi, én sírok, engem szokott „a” gyereknek hívni. – És azért sír, mert…
  • Hallgass! – förmedt rám anya, nem engedte befejezni.

Vállat vontam, és elhallgattam.

  • Figyelj, Julcsikám, hagyd abba, kérlek…

Szegény anya. Ilyenkor nagyon szeretném elmagyarázni neki, hogy Julcsinak inkább le kellene kenni egy jó nagy pofont, mert önző dög.

  • Julcsikám, nekünk ezzel a dologgal meg kell békülnünk, ez komoly próbatétel, tudom, de értsd meg…

Julcsi csak bömbölt, és szerintem semmit se értett.

De tényleg: mi az, hogy próbatétel?

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Elkezdődött a projekt Társadalmi érzékenyítés alprogram keretében megvalósuló kisfilmek forgatása Gaál Ildikó rendező irányításával.

Az elkészülő öt kisfilm főszerepében Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész-rendezőt láthatjuk.

A kisfilm készítői a forgatások elkezdése előtt több alkalommal egyeztettek a konzorcium képviselőivel a filmek pontos tartalmáról. A demencia témakörével nem először találkozott az alkotópáros, hiszen Gaál Ildikó álmodta színpadra Christian Gundlach Batang felé című művét, amely egy demenciával élő idős ember és egy fiatal férfi történetén keresztül mutatja be a demenciabetegségre jellemző élethelyzeteket, a főszereplője ennek a színdarabnak pedig Koltai Róbert volt.

Az alkotópáros érzékenysége a téma iránt kézzelfogható volt az egyeztetések alatt, ami nagyban megkönnyítette az együttműködést az egyes filmek konkrét tartalmának meghatározása során.