Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

26. rész – Zárójel

Julcsi berohant a szobába (anyával egy szobájuk volt, mióta Papika elfoglalta a Julcsiét, na jó, muszáj volt, mert Papika éjszaka elkezdett vándorolni, és az az igazság, hogy ezt, mármint hogy oda kellett neki adnia a szobáját, Julcsi sose bocsátotta meg szegény Papikának, pedig ő igazán nem tehetett róla, se arról, hogy beteg lett, se arról, hogy éjszaka vándorolt, és visszafelé az első ágyba befeküdt, amelyikről azt gondolta, hogy az az ő ágya, de akkor még a nappaliban aludt, mert az úgy volt, hogy amikor Mamika meghalt, és Papika először elkezdett furcsán viselkedni, na akkor még nem nagyon, csak kicsit, de mégis, és akkor eladták a házukat, mármint anya adta el, Papika meg hagyta, mert anya rábeszélte, hogy költözzenek össze, és anyának borzasztóan kellett a pénz is, mert különben nem tudtunk volna megélni, ezt anya mondta, mert apa fogta magát, és otthagyott minket Papikával együtt, és utána hiába ítélt a bíróság pénzt, mármint hogy apa fizessen gyerektartást, ő inkább elment feketén dolgozni, bár ezt nem egészen értem, hogy mi, de anya azt mondta, hogy addig jó, amíg nem értem).

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

A „Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások adaptációja: tudásbővítés és érzékenyítés helyi Közösségeken keresztül” projekthez kapcsolódóan a Társadalmi érzékenyítés alprogram keretében elkészül öt kisfilm Koltai Róbert főszereplésével. A kisfilmek rendezője Gaál Ildikó lesz. A fő cél a demenciával kapcsolatos tabuk ledöntése, és a társadalom szemléletformálása. A demencia tüneteit, a legjellemzőbb élethelyzeteket mutatják be a filmek, bízva abban, hogy a vizualizált jelenetek emlékezetesebbek, több reakciót váltanak ki a nézőkből, mint az írott formában átadott történetek.

A kisfilmek egymásra épülnek, a demencia betegség különböző stádiumait mutatják be, ahol a demenciával élő ember a laikusok számára meghökkentő dolgokat csinál, meghökkentő módon reagál.

A film forgatásakor werkfilm és werkfotók is készülnek, így a későbbiekben az érdeklődők betekintést nyerhetnek a forgatás pillanataiban, abba a nagyon izgalmas folyamatban ahogy a forgatókönyvből igazi történet lesz.