Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

25. rész – Az értetlen férj

Az unokatestvéremről már írtam. Ő volt az, aki az Erkel színházba ment a Müpa helyett. Bármily nehéz, amikor a családban demenciával küzdő személy van, az unokatestvérem – Katka – férjét kénytelen voltam felvilágosítani. Arról, hogy nem csak egyszerű feledékenységről van szó. Ő, mármint Tamás, a férj, kikérte magának az egészet. Ellene irányuló támadásnak fogta fel. Tamás ugyanis valami nagy cég igazgatója, így bármi, ami arra utalhat, hogy az ő háttere – ezt ő maga fogalmazta így – kikezdhető, megrendítheti az iránta táplált bizalmat. Sajnos, ezt hallva elég rosszul reagáltam, és önzőnek, karrieristának neveztem, akinek fogalma sincs arról, hogy a felesége, Katka tünetei már jó ideje arra utalnak, hogy a demenciának esetleg már a középsúlyos stádiumában van. Tamás ekkor lecsapta a telefont. Én ennek ellenére felhívtam azt az orvost, aki a hírek szerint erre a betegségre specializálódott. Kissé meglepett, amikor tüzetesen kikérdezte, kije-mije vagyok az illető betegnek, és milyen alapon fordulok hozzá. Amikor megmondtam, hogy családban él, rákérdezett, miért nem a férj hívta. Azt válaszoltam, hogy bonyolult a helyzet. Ami így nem igaz, de mindenképpen kapni akartam Katka számára időpontot.

A család és a szűkebb, tágabb környezet reakciói egészen sokfélék lehetnek, még ugyanabban a családban is előfordul eltérő hozzáállás. A rokonság egy része a demencia-tünetegyüttest sokszor nem tekinti komoly betegségnek, vagy azt gondolják, hogy az egész csak figyelemfelhívás a hozzátartozó részéről. A demenciával kapcsolatos ismeretek hiánya egyesekben félelmet, tartózkodást kelt, nem tudnak mit kezdeni a megváltozott helyzettel. Más esetben nem hajlandók tudomásul venni, hogy legközelebbi hozzátartozójuk beteg.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Székesfehérvár – Demenciát érintő témák a szakmai műhelymunkában

1.TÉMA: BIZTONSÁG

Problémapontok: áldozattá válás, bolyongó idős a közterületen, kihűlés, lakástűz megelőzés, időskori abúzus.

A szakmai műhelymunka során a feldolgozandó témák mindegyike izgalmas és aktuális problémákat vetett fel.

A Biztonság témakörben a demenciával élő idős emberek családtagjainak, hozzátartozóinak a szerepvállalását emelte ki a csoport. A biztonság szempontjából is nagyon fontos, hogy a demenciával élő idős személynek milyen természetes háttere van, kire számíthat, ha bajban van.

Hiszen tudjuk: ha van egy biztonságos háttér, akkor kevesebb az esély arra, hogy csalás -, vagy valamilyen más bűncselekmény áldozatává váljon az idős ember.

Könnyebben megtalálják a csalók az egyedül élő idős embert, könnyebben történik elkóborlás az esetükben Ezért is tartjuk fontosnak, hogy az idős ember, de főleg a demenciával élő idős személy mindennapjaiban legyen formális, informális segítség.

Lehetőség szerint legyen gondoskodó család, barát, szomszéd, gondozó vagy olyan szakemberek, akik a problémát felismerve minél rövidebb idő alatt beavatkozhatnak a probléma megoldásában, megelőzve a krízis helyzet kialakulását.