Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

24. rész – A svájci bicska

Anya is tudta, én is tudtam. Nem először lopta el valaki a svájci vadászvalamijét, de szegény Papika sose jutott el addig, hogy megmondja, mi az az izé. Mert nem jutott eszébe a szó. Én viszont emlékeztem, hogy talán a hatodik szülinapomra nekem akarta adni a svájci bicskáját, ami volt vagy fél kiló, és minden volt rajta, a dugóhúzótól a körömreszelőig, de már akkor se találta. Ez az eltűnt svájci vadászbicska kísértette, pontosabban a hiánya.

Amikor anya visszajött a konyhába, egyedül, lábujjhegyen odamentem hozzá, és az arcához dörzsöltem az arcomat. Puszi helyett. Mert abból már tényleg kinőttem.

  • Figyelj, anya! A szülinapjára vegyünk neki egy svájci bicskát, jó?
  • Édes kisfiam… – kezdte, de nem folytatta, csak nagyokat nyelt. – Majd megbeszéljük…
  • Vagy karácsonyra? Nagyon drága egy svájci bicska?
  • Nem tudom… sose vettem még svájci bicskát – tette hozzá, és már mosolygott.

Én tulajdonképpen csak ezt akartam. Hogy mosolyogjon. Mert szerintem (de ezt nem mondtam) teljesen felesleges volna venni neki egy svájci bicskát, mert az is elkeveredne valahol, és csak rosszabb volna.

Julcsi hol van, nem tudod? – kérdezte aztán hirtelen. – Meg kellene teríteni… Együnk az udvaron, van kedved?

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az „Információk Demenciáról Alapfokon – felkészülés a változásokra, tájékoztató füzet a demenciáról” című kiadvány kezd végleges formát ölteni. A füzet írói több alkalommal egyeztettek a konzorcium képviselőivel, és ezek után került sor a füzet pontos tartalmának meghatározására.

A következő témák köré csoportosulnak a fejezetek:

Idősödés és demencia

A demencia meghatározása, jellemző tünetek

Szembesülés a diagnózissal

Aktív segítés

Bárkit érinthet

Milyen változást okoz a betegség

Jogi problémák

A demencia stádiumaiban jelentkező tünetek

Stigma-Tabu

Ápolás és gondozás a mindennapokban

Gyakori problémák a különböző élethelyzetekben

Azonnal hasznosítható ötletek

Ki segíthet a demenciával élő, idős ember ápolásában?

Mit kínál az INDA program

A füzet írói megkezdték a közös munkát a kiadvány illusztrátorával is, hiszen a rajzokon megjelenített tartalom is nagyon fontos ahhoz, hogy egy igazán újszerű kiadvány készüljön a témában.