Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

24. rész – A huszonkettes csapdája

Lassan megtanultam skype-on beszélgetni Elizával. Ez volt a legegyszerűbb. Legutóbb abban kért segítséget, hogy írassam fel Gabika itthoni orvosával a gyógyszereit, amelyek eleinte jó – ha nem is látványos – hatással voltak rá. Ott, a közeli pszichiátrián az orvos úgy találta, hogy azok a gyógyszerek, amelyeknek a dobozát Eliza elvitte megmutatni, nem megfelelőek. Ő két másik orvosságot és egy altatót is felírt (abból csak felet javasolt esténként), mert Eliza elpanaszolta, hogy éjszaka Gabika sokat mászkál. Ezeket lassan két hónapja szedi Gabika, ámde egyre ingerlékenyebb, és éjszaka is csak 3-4 óra alvásra elég az altató. Ezért gondolta, hogy a legjobb volna visszatérni a már bevált orvosságokra.

Elmentem Gabika itthoni szakorvosához, de ő visszaküldött a családorvoshoz, mert nem volt beutalóm. A családorvos viszont nem adott beutalót, mert olyat nem lehet csinálni, hogy valaki helyett elmenni az orvoshoz, és felíratni valami gyógyszert. Nagyon elkeseredtem, Eliza nem kevésbé. „A huszonkettes csapdája” – vonta le a tanulságot Eliza. – Most mit csináljak?

Néha olyan döntést kell hozni, amely a beteg érdekében áll, ugyanakkor a beteg maga nem látja/nem érti a lépés szükségességét. Ha az emlékei felidézésével lehet rá hatni, próbáljunk meg olyan múltbeli eseményt felidézni, amely sikeresen végződött, vagy amely a boldogság érzetét segít neki újraélni. Ne az esemény történeti hűségéhez ragaszkodjunk, hanem ahhoz, hogy ha sikerül emlékeznie (ez inkább a régmúltat felidézve képzelhető el), akkor könnyebb lesz megmagyarázni neki a lépés szükségességét.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Demencia Információs Órák – beszámoló

  1. Október 9. – Jászberény

Az információs óra a tematikára épült, figyelemebe véve a csoport igényeit. Az induláskor részletes tájékoztató hangzott el az INDA 2. programjáról, kiemelve a DIÓ 12 alkalmát.

A foglalkozás során minden téma, melyet az oktatási segédanyag megfogalmazott terítékre került, hol rövidebb, hol hosszabb elemzéssel, melyre igény mutatkozott.

A gondozó személy minőségi ideje kapott kiemelt szerepet, annak alkalmazása, elsajátítása, módszer ismertetése, saját élmények befogadása a csoport aktív részvétele mellett. Ebből következett a másik nagyobb téma a kiégés, melyet kicsit hosszabb ideig elemeztünk.

Ami nagyon jól működött – a csoport dinamika, résztvevők aktivitása, érdeklődése.

A fekete macska játék elérte célját, mosoly, kacagás és értelmezés – az újdonság erejével hatott.