Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

22. rész – Mindenki mindenkit figyel

Mióta azt a buta ötletet Julcsi elmondta a napköziről, és kiderült, hogy Papika pont meghallotta, többször észrevettem, hogy lógatja a fejét (mármint Papika), és olyan szomorúan néz, mintha nem is látna. Akkor elhatároztam, hogy szólok erről anyának. Szóltam is. Anya attól kezdve figyelte őt. Ettől az egésztől aztán olyanok lettünk, mint egy krimi. Mindenki mindenkit figyelt.

Egyik nap délután, amikor anya hazajött az ablakból (ezt persze csak én hívom így magamban, mert kormányablaknál dolgozik), és én voltam ügyeletes Papikánál, anya hátat fordított nekünk, úgy készítette a vacsorát. Papika az egyik széken ücsörgött, talán bóbiskolt, én is majdnem elaludtam a másikon, mert fáradt voltam. Aztán Papika hirtelen felpattant, persze relatíve (ezt megkérdezem jövőre Terkától, a magyartanártól, hogy mit jelent pontosan), mert szép lassan pattant fel, és hátulról megkopogtatta anya vállát. Anya összerezzent, a kezéből kiesett a fakanál, a pirosas lé végigfolyt a szoknyáján.

  • Jajistenem, mi az?!
  • Nem akartam szólni – kezdte Papika, de szólt –, hogy tegnap valaki… mármint biztosan az, aki bejött, amíg mi kint voltunk hátul, a kertben… a fiúval… szóval tegnap…

És itt abbahagyta.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Győrben az INDA projekt keretében online lakossági rendezvényt tartottak az Alzheimer világnaphoz kapcsolódóan. A Generációk Házában tartott sajtótájékoztatón Kányai Róbert, az Inda-projektben konzorciumi partnerként részt vevő győri EESZI igazgatója bemutatta a projekt keretében elkészült három tájékoztató füzetet. Az első füzetet „Információk Demenciáról Alapfokon” felnőtteknek ajánlják. Bemutatásra került a „Munkafüzet családoknak” című kiadvány is, amely a kisiskolás korosztályt és családjukat szólítja meg, információt adva a demenciával élő beteget gondozó családoknak arról, hogy a gyermekekhez milyen módszerek, feladatok segítségével tudják közelebb hozni a demencia betegség megértését és elfogadását. A harmadik megjelent füzet a „Munkafüzet középiskolásoknak” címet kapta. Evvel a kiadvánnyal pedig a középiskolás korosztály érzékenyítését szeretnék elérni a demencia betegség témakörével kapcsolatban.