Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

21. rész – Vagy foci, vagy kert

Kár, hogy a labda az első kirúgásra átszállt a szomszédhoz.

  • Várjál meg itt, Papika, átszaladok érte Putyi bácsihoz! – és már ügettem is kifelé, a kertkaput kulccsal rázártam.

Az ördög nem alszik, mondta magamban, tisztára mint egy vénasszony, azok szoktak ilyeneket mondani.

Csengetek, a Börni kutya ott terem a kerítésnél, torka szakadtából ugat, de amikor benyúlok a kerítés rácsán, rögtön abbahagyja, boldogan (és nyálasan) üdvözöl.

  • Na, nincs itthon a gazdid?
  • De, itthon van – mondja Börni, persze kutyául –, csak szerintem alszik.

Egy darabig nézzük egymást Börnivel, aztán hazamegyek. Hát, ahogy belépek a kertbe, látom, hogy Papikánál ott a labda, és vígan pattogtatja.

  • Hol találtad?
  • Putyi… Putyi dobta… Jó, mi?
  • Remek! – kurjantom, és jó messzire elrúgom előle a labdát, a paprikák meg paradicsomok közé. – Azannya…

Ez az, amit nem tudok anyával megértetni, hogy vagy Papika és foci, vagy konyhakert. De ő mind a kettőt akarja. Papika most becsámpázik a konyhakertbe, és ahogy kihalássza a labdát a paradicsomok közül, megpróbál néhány letört kacsot visszatámasztani a karójához. Persze sikertelenül.

  • A paprika… a paradicsom… törős – motyogja zavartan.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Tájékoztató az DIÓ adaptációs látogatásokról

A projekt keretében megvalósuló DIÓ adaptációs látogatás formájában valósult meg.

A program során a projektben foglalkoztatott kontaktmenedzser keresik fel az együttműködő döntéshozókat: önkormányzatokat, kistérségi társulásokat, és más intézményeket. A konzorciumi városok környezetében lévő régiókat céloztuk meg. Így az Észak-keleti Régióból, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, a Dunántúlon pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyék településeinek döntéshozóit. Figyeltünk a települések méretére is, így megyeszékhely és 2 500 fő alatti kistelepülés is szerepet kapott a projektben.

Az adaptációs látogatás során a résztvevők a demenciával kapcsolatos tanácsadói szerepkörükhöz kapnak támogatást, megismerve az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) pályázat keretében megvalósított szakmafejlesztés eredményeit és elkészült anyagait (munkafüzetek).