Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

19. rész – Infó Julcsitól

Kipucoltam Papikát a hamuból meg a cukkini keresésből, aztán bementem anyához. Épp akkor toppant be Julcsi is, és elkezdett szövegelni, úgyhogy nem tudtam anyának elmondani a délelőtti szökést. Talán jobb is.

  • Képzeld, anya, elmentem Alessiához, a barátnőmhöz, és képzeld, anya…
  • Elképzelte! – vágtam bele, most az egyszer, én az ő szavába.

Úgy nézett rám, mint egy apagyilkosra.

  • Szóval az Alessia anyukája azt mondta, Papikát beírathatnánk… izé… – bizonytalanodott el egy pillanatra, de aztán folytatta: – valami napközibe!
  • Micsoda? – kérdezte anya bosszúsan. – Hová?
  • Van olyan, tudod, anya, hogy idősek napközi otthona. Mint az isibe, csak ez olyan idősotthon, ahol öregek, meg izé… szóval olyanok, mint Papika is…délelőtt ott vannak, és ebédet is kapnak, meg ilyenek…

Anya megsimogatta Julcsi haját, de Julcsi elrántotta a fejét.

  • Ez jó lehet… – kezdtem, de anya pillantása belém fojtotta a szót.
  • Tudom, hogy van ilyen, de… én nem szeretném, gyerekek! Nem tudjuk, milyen, meg hogy Papika megszokná-e. Ez olyan, mintha meg akarnánk szabadulni szegénykétől.

Sajnos, ebben a pillanatban belépett Papika. Pedig odaültettem a nappaliban a tévé elé, és azt mondta, jó.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Látogatási feljegyzés – Tét

 Adaptációs látogatás – Demencia Információs Órákkal (DIÓ) kapcsolatos tudásmegosztás

 Az adaptációs látogatás során felkeresett szervezet, intézmény: Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Gyermekjóléti és Szociális Intézménye és Napocska Családi Bölcsőde Hálózat

Időseknek, demenciával élő időseknek és hozzátartozóknak szóló programok nem érhetők el a településeken. Önszerveződő nyugdíjas klubok műkődnek, tagjaik szerveznek főként szabadidős, szórakoztató programokat.

Alzheimer Cafe a településeken nem működik, a győri Alzheimer Café érhető el a településeken élőknek, de a programra való eljutás több településről is nehéz, tömegközlekedéssel hosszú ideig tartó utazás után lehetséges. Az intézményvezető rendszeresen részt vett a Győrben szervezett Alzheimer Cafe programján, de a településekről nem vesznek részt az érdeklődők.

Az intézményvezető elmondta, hogy szívesen megvalósítanák a programot a Társulás településein.  A Társulás 19 településből áll, települések között vannak nehezebben elérhető települések, és a város közelsége miatt könnyebben elérhető települések is. A beszélgetés során felmerült, hogy a programot a falvakba helybe kellene vinni (kisebb létszámú csoportokba). A program szervezését és megvalósítását a Társulás magára vállalná. Az intézményvezetővel történt egyeztetés alapján előzetes felmérés készítenek a településeken a program iránt érdeklődők számáról és megtervezik a megvalósítás lehetséges módját.

Az intézmény vezetője a projekt kiadványait és anyagait eljuttatja a Társulás településeire és tájékoztatja a polgármestereket, érintetteket a programról és a látogatáson elhangzottakról. Megbeszélték a felek, hogy amennyiben a járványhelyzet miatti szigorítás feloldásra kerül, szívesen bemutatásra kerül a program a települések polgármestereinek a Társulás ülésén. Az érdeklődők felmérését követően a program megvalósítása újra egyeztetésre kerülhet.