Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

18. rész – Sajnálom magam

Anya hazaért, de azt mondja, ki van merülve, picit lepihen.

Mi ketten Papikával a kertben matatunk: ő megkeresi, van-e már cukkini. Sajnos, mindent összetapicskol, de ez a kertnek már nem árt. Én szeretem a környezetet, jó volna, ha teremne minden, amit tavasszal elültettünk, mert ez biokert. Anya a múltkor csak legyintett, amikor mondtam, hogy csináljunk valamit a kerttel, a lábnyomunk miatt, meg ilyesmi, de azt mondta, örüljünk, hogy el tudjuk látni Papikát. Na, jó.

Leültem, vártam, hogy anya kijöjjön, meg Papika találjon cukkinit. Nem talált.

  • Nincs – mondta lehangoltan. – Ha volna, megsütném…

Bólogatott, aztán odament a kerti grillsütőhöz, elkezdett a hamuban kotorászni. Aztán a kezét a nadrágjába törölte. Hagytam…

Én is fáradt vagyok – gondoltam. – És szívesebben fürödnék a Balcsiban, vagy ejtőernyőznék, vagy inkább felmásznék valami irdatlan magas hegyre, mondjuk az Alpokban, arról már tanultunk, de nekem Papikára kell vigyázni, és pénzünk sincs, tudom, hogy ejtőernyőzzek. Bár vitorlázni is jó volna. Káró apjának van vitorlása. Vagy csak bérel? Mindegy. Én legfeljebb papírból csinálhatnék vitorlást, azt úsztathatnám valami pocsolyában…

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Látogatási feljegyzés – Zalaegerszeg

 Adaptációs látogatás – Demencia Információs Órákkal (DIÓ) kapcsolatos tudásmegosztás

 Az adaptációs látogatás során felkeresett szervezet, intézmény: Zalaegerszegi Gondozási Központ

A program bemutatását megelőző beszélgetés és bemutatkozás fontos és hasznos információkat tartalmazott a látogatás további megvalósítására vonatkozóan.

Bemutatásra került az INDA program és a DIÓ program, és a megvalósításának tapasztalatai. A résztevőknek a program felépítése és megvalósítása tetszett, szívesen megvalósítanák a városban is.

Időseknek, demenciával élő időseknek és hozzátartozóknak szóló programok nem igazán érhetők el a településen. Alzheimer Cafe működött a településen a kialakult járványhelyzet előtt, ami a hozzátartozók körében nagyon népszerű volt. Az Alzheimer Cafe előadásait mindig meghívott vendég előadó (egy-egy témához kapcsolódó szakember) tartotta. A programot a zalaegerszegi EFI iroda munkatársaival közösen szervezték.

Tudásbővítő fórum címmel hasonló programot valósítottak meg nemzetközi projekt keretében, ami szintén nagyon népszerű volt a hozzátartozók körében. A Tudásbővítő fórum előadások formájában zajlott, a programon alkalmanként 30-40 fő vett részt. A fórum nagyon népszerű volt a városban.

A beszélgetés során az intézményvezető elmondta, hogy szívesen megvalósítanák a programot a városban, az eddigi tapasztalataik alapján nagyon sok hozzátartozó venne részt rajta

A megvalósítással kapcsolatban az intézményvezető elmondta, hogy „külsős”, nem helyi előadó, szakember nagyon jó lenne, illetve a kontakmenedzserek személye volt kérdés számára. Kik lehetnek ők és milyen formában lehet őket a programba bevonni, illetve a program konkrét megvalósításával kapcsolatban merültek fel kérdések.