Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

17. rész – Maguk alá temették a romok

Eliza levelének folytatását hiába vártam. Két hét is eltelt, akkor írtam neki egy mailt, mert már nagyon aggódtam. A válasz még aznap este megérkezett. „Kedves M.! Képtelen vagyok megoldani a helyzetet. Felváltva vigyázunk anyukámra (a gyerekek és én, meg a szomszéd bácsi, ám mivel ő nem tud magyarul, anyukám nem tud angolul, megköszöntem neki a segítséget, maradtunk mi, tulajdonképpen ketten, a két gyerek együtt, és én). A nap 24 órája lényegesen hosszabb, mint amit mi kibírunk. Elmentünk orvoshoz – nagy nehezen –, ott derült ki, hogy a mi biztosításunk rá nem vonatkozik. A doktor felírt egy gyógyszert, de amikor kibontottam, láttam, hogy nem is nyugtató, hanem altató. Csak este merem beadni neki, de attól sem alszik jól! Két-három óra alvás után felkel, bolyong, nem talál vissza az ágyába. A következő este bezártam az ajtaját, akkor rugdosta az ajtót és dörömbölt a falon. Meg is értem: vécére kellett (volna) mennie. Reggelre a férjem magán kívül volt, hogy így nem tud dolgozni. Egyelőre utána nézek, hol tudnám elhelyezni, bár azt hiszem, felesleges, hiszen nem tud angolul! Mit tegyek?! Eliza”

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

A szűkebb és tágabb környezet jellemzően nem segíti a demenciával kapcsolatos párbeszéd kialakulását. Vannak azonban kivételek: barátok, ismerősök, egyéb családtagok, gyülekezeti tagok, lelkészek, akikben mély a szeretet, az empátia, így nem alakul ki végzetes elszigetelődés. Fennáll azonban a veszély, hogy mivel a beteget gondozónak állandó készenlétben kell lennie, nincs alkalom és elégséges idő kikapcsolódásra, pihenésre, illetve a munka és az otthoni gondozási feladatok miatt nem nagyon tudja a családi, vagy baráti kapcsolatait ápolni. Az állandó készenlét pedig a gondozónál előbb-utóbb nagy fáradságot, fizikai és idegi kimerültséget okoz. Ennek elkerülése érdekében jó előre gondoskodni kell arról, hogy a héten legalább egyszer a gondozó családtag is „szabadnapot” kapjon. Ha nem is egész napot, de legalább pár órát. A Demencia Információs Órák alkalmain a résztvevők több ízben hallhatnak az „énvédelem” szükségéről.