Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

16. rész – Ez is jól kezdődik!

Nagy nehezen megállapodtunk a feladatokban. Anya négyig dolgozik, fél ötnél előbb nem ér haza. Ha beleszámítom, hogy az ebéd is az enyém, akkor rengeteg idő, hát ez elég nehéz lesz…

De most nem akarok erre gondolni. Most arra gondolok, hogy délelőtt 10 óra van, és bicajozni fogok Káróval. Azt még nem is mondtam, hogy nem így hívják, csak olasz az apja, és amikor elé jön a sulihoz, messziről kiabál neki, hogy vieni presto, caro! Ez a káró. Mármint hogy kedves, vagy drága. (A helyesírást megkérdeztem.)

Fel kell fújnom a gumikat. Ott fújtatok a kerítésél, mikor Julcsi visítozására leszek figyelmes. Illetve nem figyelmes, hanem megrémülök.

Látom, hogy vonszolja szegény Papikát, akinek szakadtan lóg az egyik nadrágszára.

  • Ez nem lehet igaz! – hallom Julcsi amúgy is visító hangját. – Amíg vásároltam, kiszökött a boltból! Gyorsan, segíts már!

Szegény Papika sántikálva próbál kiszabadulni Julcsi szorításából.

  • Hagyd békén, majd én! – förmedek Julcsira, ő elengedi Papika csuklóját, aki a hirtelen mozdulattól elesik.
  • Mondd, hogy nem direkt csinálod! – kezdek üvöltözni Julcsival, de abbahagyom, mert Papikával kell foglalkozni.

Betámogatom a lakásba.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Látogatási feljegyzés – Tiszaújváros I.

 Adaptációs látogatás – Demencia Információs Órákkal (DIÓ) kapcsolatos tudásmegosztás

 Látogatás rövid összefoglalója:

 Tiszaújvárosban jelenleg a szociális ellátások és szolgáltatások igénylőinek többsége a hátrányos helyzetben élőkből, a tartós munkanélküliekből, idősekből, demenciával élő személyekből, betegekből, fogyatékosokból és hajléktalanokból kerül ki. A teljes népesség: 16.000 fő, ebből 60 év felettiek aránya körülbelül 40%, ami 6.400 főt foglal magába hozzávetőlegesen.

A tárgyaló partnerek teljes körű, átfogó tájékoztatást kaptak az INDA program és a DIÓ program megvalósításának tapasztalatairól.

Kiemelésre került az egészségügyi, szociális infrastruktúra fejlesztésének igénye. A lakosság életminőségének alapvető fontosságú eleme az egészségügyi és szociális ellátórendszer minősége, magas szolgáltatási színvonala, ezért elengedhetetlen az ellátórendszer infrastruktúrájának folyamatos fejlesztése. A Humánszolgáltató Központ szakemberei a  polgármester úrral, a képviselőtestület tagjaival, az önkormányzat szociális  munkatársaival közvetlen munkakapcsolatot ápolnak. A helyi igények felmérését követően a szociális szolgáltatások szakemberei tolmácsolják a valós szükségleteket. Ez által az interprofesszionális együttműködés a mindennapi részét képezi a város életének.