Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

14. rész – Kész csoda!

Másnap visszamentem abba az otthonba, ahol csak az oda-visszaút lett volna az akadály, hogy Borbála „napközis” ellátását megoldjuk, mivel előző nap nem volt már ott a napközbeni foglalkozásokat vezető mentálhigiénés hölgy. Most mosolyogva üdvözölt.

  • Hallom, hogy tegnap délután itt volt. Mi a gond tulajdonképpen? – kérdezte segítőkész mosollyal.
  • Az érdekelt hölgy férje sajnos, nem tudja a napi oda-vissza autóbusz-utat vállalni. Viszont… – folytattam volna, de a szakember feltartotta a kezét:
  • Ugyan, kérem, hiszen van egy kis furgonunk, a többi betegünket is hozzuk-visszük vele…
  • Hát ez remek! – lelkendeztem. – De… sajnos, az én pártfogoltam 8 kilométerre lakik innét. Pontosabban a község van 8 kilométerre innét, plusz maga a ház legalább még kettő…
  • Tessék csak mondani a címet!

Mondom.

  • Majdnem ugyanoda megyünk minden nap két másik idős emberért, képzelje!

Hát, ez kész csoda! Hála a jó Istennek!

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Az innovatív Demencia Információs Órák (DIÓ) keretein belül a hozzátartozók egységes tematika alapján, 2019. októbertől 12 hónapon keresztül, szakemberek irányítása mellett szerezhetnek ismereteket a projektmegvalósítással érintett településeken. Az élethelyzetekre való adekvát reakciók elsajátítása mellett a prevenciós technikák alkalmazása kerül a képzés középpontjába.

Az előzetes felmérések alapján a demenciával élő családtagot gondozók legfontosabb elvárása a nappali demens ellátással kapcsolatban az, hogy biztonságban tudják szerettüket, valamint az, hogy a gondozó családtag legalább a nap egy részében tehermentesítve legyen. Többségük véleménye szerint a nappali demens ellátók szakmai, tárgyi feltételei nagyrészt megfelelők, javaslat inkább a tárgyi feltételek javítására érkezik. A Demencia Információs Órák negyedik alkalmán a résztvevők részletesen hallhatnak a témáról.