Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

12. rész – Tájékoztatót tartok

Egyszer, jó sokára, elmeséltem Julcsinak is a dolgot.

  • Csak azért mondom el, hogy tudjad, mikre kell vigyázni. Bár te úgyse törődsz Papikával, csak anya meg én… De azért elmondom. Például, hogy soha ne hagyd magára, ha olyasmi van a környezetében, amit lenyelhet, amit meggyújthat, amit megehet ugyan, de mérgező, amivel megvághatja vagy megsebesítheti magát, amiben esetleg megbotlik.
  • A legjobb, ha nem hagyod magára, nem? – kérdezte vissza Julcsi éles hangon. – Ha nem mész vécére se, ha ott ülsz mellette, mint egy kuka, amíg be nem alszol, mi?
  • Ne legyél már hülye! – csattantam fel, és jól felment az agyamba a pumpa. – Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy tetteted?

Erre Julcsi persze megsértődött, és összevissza rugdosta a könyveimet a földön.

  • Észnél vagy?! A könyvtári könyveim!
  • Na ne… – nyújtotta el Julcsi az e-t. – Neked már nem is jó a Net? Vagy ezek nincsenek fenn a Neten?

És gúnyosan akart nevetni, de nem sikerült neki, mert kirántottam alóla azt a lábát, amelyikkel éppen megint bele akart rúgni a könyveimbe. Rémülten kapálózott és sikongott, én meg kifelé lódultam a szobából. Épp addigra esett el. Addig küzdött az egyensúlyáért. Jó nagyot huppant a szőnyegen.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Látogatási feljegyzés – Szombathely I. rész.

 Adaptációs látogatás – Demencia Információs Órákkal (DIÓ) kapcsolatos tudásmegosztás

 Az adaptációs látogatás során felkeresett szervezet, intézmény: Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat (Szombathely)

A program bemutatását megelőző beszélgetés és bemutatkozás fontos és hasznos információkat tartalmazott a látogatás további megvalósítására vonatkozóan.

A beszélgetés után az elkészített diasor mentén bemutatásra került az INDA program és a DIÓ program, és a megvalósításának tapasztalatait. A bemutató közben is többször rövidebb beszélgetés alakult ki, mert a résztvevők feltették kérdéseiket és többször hozzászóltak az ismertetőben elhangzottakhoz, elmondták, hogy az INDA programban szervezett programokat, tevékenységeket nyomon követték.

Az ismertető után a résztvevők észrevételeinek átbeszélése következett. A résztevőknek a program felépítése és megvalósítása tetszett, szívesen megvalósítanák a városban is.

Időseknek, demenciával élő időseknek és hozzátartozóknak szóló programok nem igazán érhetők el a településeken. Alzheimer Cafe kb. egy évvel ezelőtt kezdett el működni az intézmény szervezésében. A program nagyon népszerű volt a városban. Az intézménnyel már kapcsolatban álló résztvevők és „külsős” érdeklődők is részt vettek a rendezvényen. Sajnos a program a vírushelyzet miatt jelenleg nem tud megvalósulni.