Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

11. rész – Eliza panaszlevele

Eliza hosszú panaszlevelet írt (már vártam…). Végre megérkeztek Gabika új otthonába, ahol együtt fog lakni az unokáival. Ezt Eliza még út közben sokszor elmondta neki, de nem tudni, mennyit értett meg belőle. Így folytatja: „… Amint hazaértünk, és megmutattam neki a szobáját és a fürdőszobát, amelyet persze közösen használunk, mert csak egy van, szegénykém nagyon megörült, és rögtön betelepedett a fürdőbe, majd magára zárta az ajtót. Megjegyzem, van külön vécé is, de azt elfelejtettem megmutatni neki… Amikor már feltűnt, hogy mennyi ideig nem jön elő, mármint Anyu, először halkan, aztán egyre erősebben kopogtam. Közben persze a hideg kirázott, hogy mit csinál odabent. Végre meghallottam a nyögdécselését, hogy „a zár… a zár…” Bezárta magát, és nem tudta kinyitni. Felhívtam a férjemet, de nem ért rá beszélni, úgyhogy megpróbáltam valahogy kipiszkálni a kallantyút, de a kést bele se tudtam dugni az ajtórésbe. Leültem a földre, és kétségbe esetten elsírtam magam. Odabent anyukám egyfolytában nyöszörgött. Aztán eszembe jutott, hogy a fürdőszoba ablaka a szomszéd felé, az udvarra néz! Kirohantam a házból, el a ház másik oldalára! A fürdőszoba ablak be volt zárva…

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

A projekt keretein belül elkészült Kiadványaink segítségével megismerheti: hogyan tudja Ön a tágabb környezet számára érthetőbbé és elfogadhatóbbá tenni ezeket a változásokat, miként segíthet a családtagoknak és a barátoknak megérteni és elfogadni a betegséget; miként alakíthatja otthonát biztonságos környezetté a demenciával élő személy számára.

A demenciával élő idősek gondozásában legfontosabb ugyanis a nyugalom biztosítása. Fontos, hogy a demenciával élő idős lehetőleg minél tovább megszokott környezetében, régi emberi kapcsolatai közelében maradhasson. A legkisebb környezeti változás is felboríthatja egyensúlyát, az állandó környezet viszont a biztonságot jelenti a beteg számára.