Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

10. rész – Pucoljuk a borsót

  • Mégis muszáj elmondanom – makacskodott anya –, hogy tudjátok, mire számíthatunk.
  • De anya! Nem lesz elég akkor, ha bekövetkezik? – kérdeztem, és nagyon okosnak gondoltam magam.

Pedig anyának most is, mint általában, igaza volt.

Az történt, hogy anyának valamiért be kellett mennie a postára, mert hivatalos iratról dobott be a postás egy fecnit, hogy menjen érte büntiből az, aki nem tartózkodik otthon, amikor jön a postás. (Ezt csak én mondom így, de mégis…) Julcsi elment a barátnőjéhez, én maradtam otthon Papikával.

  • Max fél óra – vetette oda anya –, ne menjetek sehová.

Ok, én egyáltalán nem akarok Papikával sehová se menni, mert legutóbb is nagyon kínos volt. Jó, ezt nem mesélem el, mert szegényre igazán rossz fényt vet, pedig nem tehet róla. Hiszen kp. beteg.

Szóval nekiálltunk zöldborsót pucolni, azt kérte anya. Pucoljuk, pucoljuk, a fele kipattan és gurgulázik, meg ide-oda ugrál a konyhakövön, főleg az asztal alá, naná, hogy be kelljen mászni érte. Be is másztam, mert mit csináljak. Hát ahogy tápászkodok kifelé az asztal alól, látom, hogy Papika marokszámra tömi a szájába a borsót. Héjastól.

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

Látogatási feljegyzés – Mosonmagyaróvár I. rész

Adaptációs látogatás – Demencia Információs Órákkal (DIÓ) kapcsolatos tudásmegosztás

 Az adaptációs látogatás során felkeresett szervezet, intézmény: Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás.

Az INDA programot és a DIÓ program ismertetője kapcsán a résztevők elmondták, hogy a program felépítése és megvalósítása tetszett, szívesen megvalósítanák a Társulás településein is. Az igazgató asszony elmondta, hogy Mosonmagyaróváron a szociális szolgáltatások nyújtásán túl működik Alzheimer Cafe és Demencia Hátizsák elnevezésű programjuk is.

A Demencia Hátizsák program úgy működik, hogy hátizsákokba több információs anyagot, tájékoztatókat helyeznek el a demenciáról, szociális szolgáltatásokról, segédeszközök igénybevételéről és egyéb tájékoztatókat. Ezek a hátizsákok a városban több helyen elérhetőek (szociális intézmény, gyógyszertár, stb.) és az érdeklődők ingyenes elvihetik magukkal (kölcsönözhetik, mint a könyvtárba), elolvassák, tájékozódnak az ismertetőkből, majd visszaviszik a hátizsákot.

Működik még Támogató Osztály elnevezésű program is Mosonmagyaróváron. A program során egy középiskolai osztály a pedagógusukkal közösen rendszeresen meglátogatják az idősek otthonában élőket és közös programokat, tevékenységeket végeznek.