Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

1. rész – Az első találkozás

Oldal / 1. rész – Az első találkozás

 

1. rész – Az első találkozás

Hazafelé betértem a kifőzdébe egy menüre. Állok szépen a sorban. Mögöttem egy idősebb úr kihúz az oldalsó asztal mellől egy széket, de nem ül le rá. Közben figyelem az előttem állók tálcáját, ki mit tesz rá, hátha mégsem menüt eszem. Kettővel-hárommal előttem rendkívül étvágygerjesztő sült kacsa-(vagy liba-?) comb domborodik vöröskáposztával. Összefut a nyál a számban. Aztán megint hallom a hátam mögött a szék csürüszkölését. Hátra fordulok, és látom, hogy ugyanaz az idős úr mostanra vezette be a feleségét(?), szépen öltözött, ősz kontyos kis hölgyet, aztán leülteti. Még meg is emeli, mert kicsit távol esik a szék az asztaltól, úgy ülteti vissza. Aztán valamit mond neki, de a hölgy értetlenkedve néz rá, és megmarkolja a férfi (a férje?) csuklóját. Nem mondja, de a mozdulatból nyilvánvaló: ne menj el! Az úr rám néz, szégyellősen elmosolyodik, aztán leírhatatlan bánattal a szemében és a kézmozdulatában is, csak ennyit mond: Alzheimer. Már nem vagyok éhes, csak nagyot nyelek, hogy a könny ne gyűljön a szemembe.

 

A „Nefelejcs” című novella-sorozat fő témájához kapcsolódóan, a projekt céljaival összefüggésben megvalósuló intézményenkénti önálló és közös munka eredményeként, a konzorcium a következő szakmai tevékenységet, eseményt valósította, illetve valósítja meg:

 

A projekt keretein belül elkészült  Információk Demenciáról Alapfokon kézikönyv  fogalommeghatározása szerint az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, hanyatlásával (demencia), magatartásváltozással, majd gyors biológiai leépüléssel járó neurodegeneratív kórkép. Együtt jár a szellemi képességek súlyos romlásával, olyan szintig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.